Saarlase leiutis aitab tõrjuda vee all tegutsevaid piraate

Saksamaal Kieli ülikoolis doktorantuuris õppiva saarlase Meelis Nõmme leiutatud kajalood võimaldab paremini jälgida vee all liikuvaid objekte.

Ajaleht Postimees kirjutas eile, et Kuressaarest pärit Meelis Nõmme välja töötatud kajaloodi signaal ületab seni kasutusel olevaid selle poolest, et suudab üheaegselt eristada liikuvaid objekte paiksetest ja samas hinnata nende kaugust. See teeb uuest kajaloodist tõhusa seadme, millega valvata sadamate ja ankrus olevate laevade turvalisust.

Nõmme sõnul on piraatide rünnaku põhistsenaarium selline, et kaubalaevale üritatakse pääseda kiirpaadiga, aga on olnud ka paar juhust, kus sukeldujad on ankrus seisvale kaubalaevale tulnud veealust lähenemisteed kasutades.

Uue aasta algul läheb seadme prototüüp katsetusse ning juba paari aasta pärast võib uudne kajalood kaitsta sadamaid ja laevu veealuste rünnakute eest mitmel pool maailmas.

Oma doktoritöös analüüsib Meelis Nõmm lisaks uuele signaalile ka vastuvõtja võimalusi, mis aitaksid signaali võimalusi kõige paremini ära kasutada. Kui kauge maa pealt suudab signaal liikuvat objekti tuvastada, ei osanud Nõmm eile Saarte Häälega rääkides veel täpselt öelda.

“Vastust ei ole lihtne anda, kuna see sõltub väga paljudest parameetritest ja enamasti on need hinnangud, mis avalikustatakse, rohkem “heal juhul” numbrid,” selgitas Meelis Nõmm, lisades, et seega ei soovi ta ühte kindlat numbrit välja pakkuda. “Paari kuu pärast, kui signaal reaalselt katsetatud on, võib juba numbritest rääkima hakata,” lubas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 40 korda, sh täna 1)