Maavalitsus peab sõrulasele maksma kopsaka summa (2)

Riigikohus rahuldas Torgu vallas elava Virve Sogenbitsi kaebuse maavanema otsuse peale määrata Mõntu plahvatusohtlike esemete hävitamise kohaks ja mõistis maavalitsuselt kohtukulude katteks välja paar tuhat eurot.

Kolm ja pool aastat tagasi, 2008. aasta mais vaidlustas Torgus elav Virve Sogenbits Saare tollase maavanema Toomas Kasemaa korralduse, mille alusel määrati tema kodukoha vahetusse lähedusse koht plahvatusohtlike esemete hävitamiseks. Ehkki Tallinna halduskohus tühistas kõnealuse määruse 2010. aasta septembris, jäi see otsus jõustumata, kuna kohtusaaga kestis edasi ja jõudis välja riigikohtusse.

Vaidluse venimise põhjuseid oli kaks. Näiteks oli vaidluse objektiks kohtukulude tasumine. Palju olulisem oli aga see, et Virve Sogenbitsi ja tema õigusnõustajat Mihkel Tuusi ei rahuldanud täies ulatuses kohtu põhjendus, millega Saare maavanema korraldus tühistati. Tuusi sõnul leidsid nad, et hävitamiskohtade määramisele peaks eelnema keskkonnamõjude hindamine.

1. detsembril pani riigikohus vaidlusele lõpliku punkti. Oma otsusega rahuldas riigikohus Sogenbitsi kaebuse kohtukulude osas ja mõistis Saare maavanemalt kohtukulude katteks ligi 2283 eurot. Samas jättis kõrge kohus vastuseta küsimuse, kas plahvatusohtlike esemete hävitamiskoha määramisele peab ilmtingimata eelnema ka keskkonnamõjude hindamine.

Saare endine maavanem Toomas Kasemaa kuulis riigikohtu üleeilsest otsusest Saarte Häälelt. Tema sõnul tuleb kohtukulud nüüd kinni maksta maavalitsuse eelarvest. “Selle summa peab ikkagi maksma maavalitsus, sest vastutab asutus, kus see dokument välja töötati, mille maavanem vaid allkirjastas,” selgitas ta.

Päästeameti pressiesindaja Ivika Aman ütles Saarte Häälele, et nende ametkond ei ole Virve Sogenbitsi kaebusega Saare maavanema määruse peale otseselt seotud ja mingeid kohustusi päästeametile seega ei kaasne.
Tema sõnul on päästeameti lõhkematerjali hävitamise kord kehtestatud siseministri määrusega nr 50. “Seal on kirjas, et leitud lõhkematerjal, mille vedu hävituskohta on ohtlik, hävitatakse võimalusel kohapeal,” selgitas pressiesindaja.

“Veokõlbulik lõhkematerjal toimetatakse aga inimestele ja keskkonnale kõige ohutumasse lõhkamiskohta, mis on määratud vabariigi valitsuse korraldusega,” jätkas ta.

“Mõntu on hävituskohtade nimekirjas ja sealsed lõhkamistööd jätkuvad. Kõige olulisem on sealjuures inimeste ohutus ja päästeamet peab seda järgima.”

Päästeameti vastuse taga on asjaolu, et kohtuvaidluse ajal on hävitamiskohtade määramine läinud maavanema käest valitsuse pädevusse ning viimane on Mõntu hävitamiskohaks määranud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)