Ehete valmistamine – see tundub imelihtne

Ehete valmistamine – see tundub imelihtne

MUHULASED MUHU TIKANDIST: Muhu käsitööselts Oad ja Eed oli ehtekojaks põhjalikult valmistunud. Lauda katsid spetsiaalselt valmistatud pärlid ja kohapeal sai valmistada Muhu tikandiga kaunistatud ehteid. Pildile jäid Tiina Jõgi ja Piret Lember.
Foto: Evely Aavik

Möödunud laupäeval sai teoks tänavuse ehteaasta suurim sündmus. Igas maakonnas avati ehtekojad, kus said kokku nii käsitöölised kui ka ehtehuvilised. Saaremaal olid ehtekojad avatud Kuressaare kultuurikeskuses ja Muhus Hellamaa külakeskuses.

Kuressaare kultuurikeskus oli laupäeval siginat-saginat täis. Meistreid, kes oma ehteid ja nende valmistamist tutvustasid, oli ligi paarkümmend ning huvilisigi jagus iga laua taha. Valik, millisest materjalist endale ehteid teha, oli lai. Oma ala asjatundjate abil sai iga huviline meisterdada just sellise ehte, mida hing igatses.

Kel tekkis juba tõsisem huvi, jõudis meistriga ka kokkuleppele, kus selle valmistamist põhjalikumalt õppida saab. Mõne keerulisema ehte võis huviline ehtekojast ka lihtsalt osta.

“Meil on Sõrve hülsid – puhas väärismetall, millest me ehteid teeme,” ütlesid Sõrve sepad Egon ja Merike Sepp. Just nende juhendamisel valmistas väike Chrystopher koos vanaisa Aarega endale parajasti käevõru.

Salme kooli õpilased Ragne Roost ja Karin Kreek näitasid koos juhendaja Tiia Kobinaga, kuidas valmib Salme suveniir. Koolis olid tüdrukud uhke viikingilaeva pildiga riidetükid masintikandis ette valmistanud. Nendest valmisidki nüüd kohapeal rinnamärgid. “Meil on ju suveniiri juurde kohe lugu ka rääkida,” ütles õpetaja Kobin, viidates Salme arheoloogilistele leidudele.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 188 korda, sh täna 1)