Lasteaednikud õppisid lasterühmade saatjaiks liikluses

Lasteaednikud õppisid lasterühmade saatjaiks liikluses

KUIDAS LIIGELDA OHUTULT: Haapsalu kolledži liiklusõpetuse õppekava koolitusjuht Priit Lilleorg näitab, kuidas reguleerijana märku anda, et teed ületavad “lapsed”.
Foto: Egon Ligi

Üleeile läbisid Saare maakonna kuue lasteaia – Kuressaare Rohu, Pargi, Ida-Niidu ja Tuulte Roosi ning Orissaare ja Kärla – õpetajad lasterühma saatja koolituse. Teoreetiline osa saadi selgeks Pargi lasteaias, praktiline osa Kuressaare kesklinnas liigeldes.

Haapsalu kolledži liiklusohutuse õppekava koolitusjuht Priit Lilleorg rääkis, kuidas lastega liikluses käituda, ohuolukordi märgata ja ennetada, ohutum marsruut valida, tagada ohutus bussireisidel. Räägiti ka liikluse reguleerimist käsitlevast seadusandlusest ning sõiduki pidurdus- ja peatumisteekonnast.

Praktikas prooviti lasteaiaõpetajatest koosneva “lasterühmaga” liiklemist Kuressaare kesklinnas. Mängiti läbi lasterühmaga liiklemine tänaval ning teeületamine reguleerimata ülekäigurajal ja kohtades, kus ülekäigurada puudub.

Kuna liiklusseadus annab vastava koolituse (I pädevusega reguleerija) läbinud lasterühma saatjatele reguleerija õigused, siis harjutasid osalejad reguleerija märguandeid ja tegutsemist reguleerijana. Koolitus lõppes arvestusega, mille alusel saavad osalejad I pädevusega reguleerija tunnistused.

“See koolitus on väga vajalik. Praktika näitab, et tegelikult ei julgeta reguleerija märguandeid anda ja häbenetakse ning tahetakse kuidagi niisama üle hiilida,” ütles Priit Lilleorg, lisades samas, et kui mingi ootamatu olukord on, siis on vaja reguleerija õigused võtta just laste turvalisuse huvides.

Maanteeameti Lääne regiooni liiklusohutuse spetsialist Maiu Välbe ütles, et uus liiklusseadus kohustab lasterühma saatjaid ohutusvesti kandma.
“See kehtib mitte ainult lasteaiaõpetajatele, vaid ka algklasside õpetajatele, kes liiklusseaduse mõistes on samuti lasterühma saatjad, kui nad liiguvad tänaval lastega,” rõhutas Maiu Välbe.

Tema sõnul on lasteaiakasvatajad sellest, et tuleb kanda ohutusveste, teadlikumad, aga algklassiõpetajatele on see siiski üllatus.

Koolitusel osalenud Orissaare lasteaiaõpetaja Ülle Sülla kinnitas, et selliseid koolitusi on vaja. “Eriti just tänapäeval, kus lapsed sõidavad enamasti vanemate autos ega ei ole harjunud liikluses väga palju viibima,” tähendas Sülla, lisades, et eriti hariv ja õpetlik osa koolitusest oli temale stoppmärgi kasutamine liikluses.

Esmakordselt toimus taoline koolitus Saaremaal 2009. aastal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 153 korda, sh täna 1)