Lasteaednikud said jälle tükkmaad targemaks (3)

Lasteaednikud said jälle tükkmaad targemaks

SAAL OLI TÄIS: Saalis istujate silmis võis näha uudishimu ja mõtlikkust. Paljud jõudsid tõdemusele, et on teinud siiani õigesti, kuid kuuldud loengud ja kolleegide kogemused andsid ka rohkelt ideid edaspidiseks. Esiplaanil vasakult Terje Loorits, Mai Pääsk ja Kaili Kaasik Pihtla lasteaed-algkoolist.
Foto: Egon Ligi

Neljapäeval Kuressaare kultuurikeskuses toimunud alushariduse konverentsi “Käsikäes väärtustega” eesmärk oli avardada lasteaia personali arusaama sellest, kuidas iga lasteaiatöötaja väärtushinnangud mõjutavad lapse arengut ning kuidas iga töötaja käitumine ja suhtumine mõjutab lasteaia maine kujunemist.

“Usun, et konverents läks korda, sest saalis istujate nägudelt võis lugeda uudishimu ja mõtlikkust, võis kuulda naeru ja näha silmi säramas,” ütles Saarte Häälele konverentsi üks korraldajaist Kärla lasteaia direktor Maiu Raun.

“Hea on tõdeda, et konverents pakkus lisaks lasteaednikele huvi ka teistele haridusasutuste töötajatele, hoolekogude esindajatele ja hariduselu korraldajatele, ühesõnaga kõigile neile, kes pakivad lapse seljakoti eluteeks,” rääkis Raun. Tema sõnul oli konverents vajalik aga eelkõige lasteaiatöötajatele, et nad ei läheks kaasa pseudoväärtustega ning suudaksid kujundada lapses eneseusku ja oskusi, mis toetavad valikute tegemist edaspidises elus.

“Konverents andis kindlustunnet, et oleme toiminud õigesti ja väärtustame õigeid asju,” ütles Pihtla lasteaed-algkooli direktor Elna Õunpuu, lisades, et väga hea oli ka teiste kolleegidega mõtteid vahetada.

“Olen ääretult rahul, neid loenguid oleks võinud tegelikult iga inimene kuulata,” lausus Kuressaare Pargi tänava lasteaia hoolekogu esimees Jaanis Sarapuu, märkides, et konverents andis neile palju häid ideid. Näitena tõi Sarapuu välja, et kui hoolekogu on siiani teinud lapsevanemate küsitlusi, uurimaks, milliseid väärtusi peaks lasteaias silmas peetama, siis nüüd otsustasid nad korraldada küsitluse hoopis kodu teemadel.

“Kas me ikka ajame ühte asja ja kas kodudes on väärtusteks armastus, austus ja töökus?” küsis Sarapuu, selgitades, et sellise küsitlusega loodavad nad saada rohkem infot kodudest, mis ka lasteaeda aitaks. Konverentsil esinesid Kaja Tampere Tallinna ülikoolist, Maret Põlluste Pärnu lasteaiast Päikesejänku ja professor Mart Raukas. Lisaks oli üleval näitus lasteaedade praktikast väärtuskasvatuse alal.

Korraldajate sõnul on alushariduse konverents välja kasvanud alushariduse päevast. Esimese alushariduse päeva algataja oli 2004. a Kristi Oll ning järgnevatel aastatel on eestvedaja tööd teinud Tuulte Roosi lasteaia direktor Helle Karu (2005, 2007, 2008, 2009).

Varasemate alushariduse päevade temaatika on olnud lapsest lähtuv ja praktiliste kogemuste jagamine, aga kuna ühiskonnas räägitakse üha enam väärtuste teemast, siis otsustasid korraldajad seekord lähtuda täiskasvanust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 112 korda, sh täna 1)