SÜG-is on täna kõmrikeelsed viidad ja toidunimed

Täna Saaremaa ühisgümnaasiumis tähistatava Euroopa keelte päeva peatähelepanu on pööratud Walesis kõneldavale kõmri keelele.

SÜG-i inglise keele õpetaja Reet Lulla ütles, et tänasel päeval on kõik eestikeelsed sildid klassiruumide ja kabinettide ustel asendatud kõmrikeelsetega, lisaks on kõmrikeelsed ka toitude nimed koolisöökla menüüs.

“Veel on meil näitus Walesi väljapanekutega, vaatame Walesi kooliõpilaste tehtud videot, mille abil on inglise keele baasil võimalik õppida veidi kõmri keelt,” kirjeldas Lulla SÜG-i tänast koolipäeva. “Veel laulavad lapsed karaoket, Walesist pärit maailmakuulsate poptähtede Tom Jonesi ja Bonnie Tyleri laule, ning kindlasti saab teoks Walesi-teemaline viktoriin.”

Küsimusele, kuidas nad oskasid eestikeelsed sildid kõmri keelde ümber panna, vastas Lulla: “Walesis on meil üks sõpruskool, kellega me oleme lähiminevikus mitmeid projekte korraldanud, näiteks õpilaste vahetust, ja see koostöö jätkub ka tulevikus. Paljuski just selle kooli õpilaste abiga tänane päev meil teoks saabki.”

Kõmri keel (cymraeg või y cymraeg) on keldi keelerühma briti alarühma kuuluv keel. Seda kõneldakse põhiliselt Walesis ja kõnelejaid on u 500 000 inimest. Euroopa keelte päeva hakati Euroopa Nõukogu algatusel esmakordselt tähistama 2001. aasta 26. septembril kõigis riikides, mis kuuluvad Euroopa Nõukokku.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)