Raivo Trass lubab “Oma saart”, kus on nii naeru kui ka pisaraid (3)

Raivo Trass lubab “Oma saart”, kus on nii naeru kui ka pisaraid

ANDRES RAAG JA SAAREPIIGAD LUGEMISPROOVIS: Gerlin Kruuser (keskel) ja Airike Vipp teevad lavastuses ühte, kuid see-eest väga olulist rolli.
Foto: Egon Ligi

Raivo Trass lavastab Kuressaare Linnateatris Urmas Lennuki tuletist Aadu Hindi lühiromaanist “Oma saar”. Trassil on see neljas lavastus Kuressaare teatris ning ta lubab vaatajaile üldinimlikku tükki, mille tegevus toimub küll oktoobris 2011 Saaremaal, kuid milles sisalduvad probleemid on mõistetavad nii saarlastele kui ka teistele inimestele.

Trass ütleb, et sisuliselt on Hindi raamatust järele jäänud vaid tegelaste nimed ja pealkiri, kuid ta usub, et need probleemid, mis olid olemas 50, 100 või 200 aastat tagasi, on olemas ka praegu ning nende vahele võib kindlasti võrdusmärgi panna. “Oleme igal ajal otsinud seda oma saart ja teeme seda ka tänapäeval,” märgib lavastaja, toonitades, et Aadu Hindi romaani tegelastega teatritüki tegelastel midagi ühist ei ole.

Kuressaare Linnateatris etenduv “Oma saar” on tragikomöödia, kus saab nii naerda kui ka nutta. Raivo Trass usub oma sõnul, et lavastust võiksid vaatama tulla igas vanuses inimesed, nii vanad kui ka noored. “Selles suhtes on see laia hulga tükk,” sõnab ta.

“Oma saare” lavakujundus on suhteliselt minimalistlik (kunstnik on tuntud filmi- ja teatrikunstnik Toomas Hõrak, kelle loomingu hulka kuuluvad näiteks kunstnikutööd filmides “Kirjad Inglile” ja “Ruudi”, aga ka näiteks “Sügis”, “Reekviem” ja “Minu Leninid”), et lavastust oleks võimalik ka mujal mängida. Teatri direktor Piret Rauk kinnitab, et juba veebruaris minnaksegi “Oma saarega” mandrimaale.

26. ja 27. oktoobril esietenduvas “Oma saares” mängivad Piret Rauk, Peeter Tammearu, Andres Raag (Tallinna Linnateater), Janek Sarapson ja Gerlin Kruuser või Airike Vipp. Gerlin ja Airike on Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilased ning teevad Raivo Trassi sõnul küll ühte rolli, kuid see-eest väga olulist rolli selles lavastuses. Muusikaline kujundaja on Felix Kütt Endla teatrist.

“Oma saar” on Raivo Trassi neljas lavastus Kuressaare Linnateatris. Esimene oli Maasi linnusel mängitud “Mereröövel vastu tahtmist”, teine “Ma armastasin sakslast” ja kolmas “Vares”. “Mulle Kuressaare Linnateatris meeldib, sest olen saanud siin teha kas teema või ainese järgi neid asju, mida olen tahtnud teha,” kinnitab Trass.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 91 korda, sh täna 1)