Nelja maakonna ühine teatrifestival on tulekul

Läinud nädalal käisid Saare maakonna kultuuritöötajad ja näitejuhid õppereisil Pärnus. Kõigi muude omandatud tarkuste kõrval sündis arutelu käigus idee nelja maakonna ühisest teatrifestivalist.

Saarlased ja pärnakad leidsid kiiresti ühise keele, Läänemaa ja Hiiumaa kolleegidele saadetakse info ja kutsed teele ning mis peaks neilgi ühe toreda teatrifestivali vastu olema. Rahvatantsu rahval on ju nelja maakonna tantsupeo kogemus olemas. Festivali juhendi ja mängureeglid paneb paika Tornimäe rahvas, sest nende korraldada on ka esimene festival. Juba järgmise aasta 14. aprillil.

Salme vallateatri juhi Maire Sillavee sõnul kõik etendused ühe päeva sisse ei mahu ja see ajaloolist terminit kasutades piirkondlik festival tuleb kahepäevane.

Põhiline ja hetkel ka ainus takistus on Sillavee hinnangul transpordiraha. “Me teame, mis mere taga käimine maksab, aga sel esimesel korral pääsevad Saaremaa trupid kergemini. Loodan, et Tornimäele saavad kohale tulla kõik meie tegijad ja kui mitte oma etendustega, siis vaatajatena ikka. Teiste õnnestumistest ja vigadest on alati palju õppida.”

Sillavee hinnangul on ka Hiiumaal näitemänguharrastus viimasel ajal aktiviseerunud ja sealt võiks festivalile tulla mitu tugevat tegijat. “Kindlasti on ka Läänemaal truppe, kes võiksid olla huvitatud festivalil osalemisest,” sõnas ta.

Kas festivalile ka žürii kutsutakse, kes osalised järjekorda paneks, pole veel teada, kuid üks autoriteetne ja sõbralik nõuandjate seltskond peaks kindlasti kohal olema. Selles oldi ühel meelel. Näitlejad vajavad tagasisidet ja näitejuhid õpetamist.

Eesti harrastusteatrite liidu juhatuse esimehe Kristiina Oomeri sõnul ongi praegu Eesti harrastusteatritruppide üks põhihädasid professionaalsete lavastajate vähesus. “Kooride puhul ei tuleks kõne allagi, et lauljate ette läheb erihariduseta inimene. Sama võime öelda ka tantsuringide kohta. Näiteringide puhul on lugu kahjuks hoopis teine.”

Festivali repertuaaripoliitikat võib kujundada mitmes suunas, võib lähtuda ühest autorist või žanrist või teemast. “Kas või meri, mis meid kõiki ühendab,” arutles Maire Sillavee esialgu veel ideetasandil ürituse edasist elu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 25 korda, sh täna 1)