Valjala vald sai esimese avaliku sadama – Kungla (7)

Valjala vald sai esimese avaliku sadama – Kungla

SÕLM LAHTI: Sadama avamise puhul sõlmisid sümboolse sõlme lahti Saarte Kalanduse tegevjuht Tiiu Kupp, Valjala vallavanem Kaido Kaasik, Silva Kümnik EAS-ist ja sadama arendaja Andro Roosileht. Ülemisel vasakul pildil Kungla sadam enne uuestisündi.
Fotod: Raul Vinni

Euroopa Liidu rahade toel renoveeritud ja eile avatud Saaremaa lõunarannikul asuv Kungla sadam on omanike sõnul strateegiliselt hea koha peal.

Kohad 20 alusele süvisega 1,5 meetrit ja pikkusega 15 meetrit, kalalossimise koht, ujuvkaid, veevõtukoht, pilsivee kogumiskaevud, pesemisvõimalustega sadamahoone ja eraldi parkimiskohad matkaautodele. Kõik eelpool loetletu on vaid osa sellest, mis vastvalminud, 8 miljonit krooni maksma läinud sadamas olemas on. Järgmisel aastal lisandub sadama kõrvale avalik liivarannaga ujumiskoht.

MTÜ Kungla Sadam poolt tervitussõnad öelnud Andro Roosileht märkis, et sadam on eelkõige mõeldud kohalikele kaluritele.

“Pole sadamat, pole ka kalureid,” märkis ta. Samuti viitas ta sadama heale asukohale, mis peaks sadamasse tooma veeturismi harrastajaid. “Usun, et me asume väga mõistlikul kaugusel Kuressaare jahisadamast,” märkis mees, kelle eestvedamisel on juba taastatud Lõmala sadam ning kelle järgmine töö on Sõrve säärele tuletornilinnaku rajamine.

Kungla sadama koduvalla Valjala veel viimaseid nädalaid ametis olev vallavanem Kaido Kaasik rääkis, et kui ta oli paar nädalat tagasi vestlusringis öelnud, et vallas hakatakse sadamat avama, oli küsitud, et kas Valjalal on siis merepiir ka.

“Oleme oma vallas merele ehk liiga vähe tähelepanu pööranud,” märkis Kaasik ja lisas, et see viga on nüüd parandatud.

Ta rääkis ka, et Kungla renoveerimise mõte oli vallas ammu, kuid oodati just kedagi asjalikku, kes võtaks projekti vedamise enda peale. See asjalik jõuti lõpuks ära oodata ja suudeti ka saada toetust nii EAS-ilt kui ka PRIA-st.

Oktoobri keskpaigas Saare maavanema ametipostile asuva Kaasiku sõnul oli Kungla avamine vist tõesti viimane avapidustus, millel ta osales Valjala vallavanemana.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 195 korda, sh täna 1)