Saare naised on tublid

Sel aastal käis Saare maakonnas mammograafiabussis uuringul 856 naist. Kutseid saadeti välja 1469. Mammograafiabuss seisis Kuressaare perearstikeskuse juures 18. juulist 25. augustini.

“Osalus on 59,9%, eelmisel aastal oli 61,7%,” ütles tervise arengu instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna riikliku vähistrateegia programmijuht Ülle Ilves, lisades, et kui tulemuse all mõelda osalust, siis oli see keskmine. “Võib enam-vähem rahul olla, kuid päris rahule võiksime jääda osalusega 75% ringis,” märkis ta. Ilves lisas, et kuna neil on kaks mammograafiabussi ja statsionaarseid uuringupaiku seitse, võib nimetatud esialgne arv 865 ka muutuda.

“Naistel on õigus minna uuringutele omal vabal valikul. Nii võis mõni Saare naine käia uuringutel ka Tallinnas või näiteks Pärnus. Need juhud tulevad Eesti haigekassa andmebaasi kaudu välja alles aasta lõpus, kui me kokkuvõtteid teeme,” lausus ta.

Möödunud aastal oli kogu Eestis osalus 62%. Tänavu kutsuti sõeluuringutele naised, kes on sündinud aastail 1950, 1953, 1954, 1955, 1957, 1959 ja 1961 ning kellel on Eesti haigekassa kindlustus. Ka avastatud vähijuhtude arv saadakse kokku aasta lõpus.

Ülle Ilves selgitas, et see on üldse pikem protsess. Leitud vähki uuritakse ja uuringute käigus määratakse ka vähijuhu raskusaste. “80% skriiningute käigus avastatud vähijuhtudest on varases järgus (I–II staadiumis), mis annab suuremad võimalused vähist terveneda,” selgitas ta.

2012. aastal kutsutakse uuringule naised, kes on sündinud aastail 1951, 1952, 1956, 1958, 1960 ja 1962. Ülle Ilvese sõnul käib hetkel töö, et uuringutes saaksid osaleda ka mittekindlustatud. “See tähendab, et tulevikus võimaldatakse skriiningut kõigile naistele ja nad on terviseuuringutele väga oodatud. Kas see saab teoks aastal 2012 või 2013, sõltub suuresti riigi rahakotist,” rääkis ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)