Eesti raamatuillustratsioonid Tallinna triennaalilt “Pildi jõud”

Eestis on toimunud kolm rahvusvahelist illustratsioonitriennaali (Tallinna rahvusvaheline illustratsioonitriennaal “Pildi jõud”), viimane neist aastal 2009. Nüüd on triennaalile pääsenud kunstitööd näha ka saarlastele – 14. septembril Kuressaare linnuses avatud näitusel.

Triennaalile pääsevad kunstnikud läbi tiheda žüriisõela ja seega on kõik eksponeeritud tööd kvaliteedimärgiga, kuuludes meie paremate kunstnike teatud etapi tugevamate tööde hulka. Kuna triennaalil osaleb kindel arv kunstnikke, jäävad mitme hea kunstniku tööd näituselt kahjuks ka välja. Nii et valik on seetõttu eriti range.

Näituse lõppedes tagastatakse väliskunstnikele nende tööd, eesti kunstnike looming asub aga rännuteele, tutvustades eesti parimate illustraatorite pilte nii kodu- kui ka välismaal. Konkreetset näitust on eksponeeritud terve 2010. aasta jooksul paljudes kunstigaleriides, muuseumides ja tähtsamates raamatukogudes nii Moskvas, Pihkvas kui ka Peterburis.

Tavaliselt rändab selline näitus 2–3 aastat ja paraku tuleb aja jooksul ette ka väiksemaid kadusid. Nii pole Saaremaale jõudnud Eesti kunstnike liidu auhinna pälvinud Piret Raua tööd ega ka Eesti rahvusraamatukogu eriauhinnaga pärjatud Juss Piho tööd. Esimesel juhul tuli tööd saata edasi teisele rahvusvahelisele näitusele, teisel juhul loovutada ostetud tööd rahvusraamatukogu kunstikogule. Küll on aga Saaremaale jõudnud kõik ülejäänud tööd, sealhulgas ka rahvusvahelise žürii diplomiga pärjatud.

Tallinna illustratsioonitriennaali žürii koosneb 6 üleilmselt tuntud kunstnikust ja kunstiteadlasest, kes esindavad eri riike ja teevad oma valiku 10 riigi 65 kunstniku hulgast. Aastal 2009 olid nad tulnud Eestist, Venemaalt, Soomest, Taanist, Lätist ja Leedust. Välja anti üks peapreemia ja 10 võrdset diplomit. Eesti kunstnikest said 2009. aastal diplomi Regina Lukk-Toompere, Enno Ootsing ja Viive Noor, kelle tööd on ka Kuressaare näitusel väljas.

Varasematel aastatel on eesti kunstnikest pälvinud žürii diplomi Piret Raud, Jüri Mildeberg, Kelli Valu, Catherine Zarip, Anne Linnamägi-Liiva. Kui välja arvata Piret Raua tööd, siis teiste kunstnike uued pildid on samuti Kuressaares vaadata. Näitus jääb avatuks 23. oktoobrini.

Viive Noor
näituse kuraator

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)