Lugeja kiri: Jalgrattaretk naabersaarele

Startisime Muhus Eemu tuuliku juurest. Selleks ajaks oli enamik juba soojendussõidu teinud, kes Orissaarest, kes Muhust kohale vändanud, kõik miskit pidi seotud Orissaare raamatukogu juures tegutseva kirjandusklubiga.

Esimese kultuuriobjektina tutvusime Muhu maalinnaga, edasi viis tee läbi Linnuse ja Piiri küla. Vaatasime üle Piiri magasiaida ja kurva väljanägemisega kunagise vallamaja.

Muhu Katariina kirikus pakuti asjalikku giiditeenust. Juhatati kätte ka unikaalne lääneseina trepikäigu ehitamisel kasutatud muistse sõdalase hauakivi. Õues pälvis kõigi tähelepanu ligi 500 aasta vanune saarepuu oma muhkliku tüvega.

Et oli kätte jõudnud aeg midagi põske pista, harutasime lahke pererahva loal oma leivakotid lahti Kalakohviku terrassil. Lisaks turgutasime end kohvi ja imehea kalasupiga. Seejärel väike peatus Villem Grüntal-Ridala kodumaja ees. Rinsi surnuaia värava taga saime teada mitmeid huvitavaid fakte, näiteks seda, et väravad on sepistanud kohalik Muhumaa mees Puka Andrus karistusena loata lastud kitse eest. Leidsime üles ka Juhan Smuuli vanemate ja Aadu Hindi ema haua.

Jumalaema Neitsi Maria Kaasani pühakujule pühitsetud Rinsi kiriku juures vedas meil lausa sedavõrd, et saime kirikusse sisse ja kuulsime palju huvitavat, nii õigeusu levikust saartel, kiriku ehitamisest kui ka seal tegutsenud vaimulikest. Selle eest tänud Juta Peeglile. Heitsime pilgu ka kaunile Paenase külale.

Edasi viis rada läbi Piiri metsa, mis kujunes sõidu atraktiivseimaks osaks, ja järgmisena tegime väikese peatuse Igaküla kaevul. Kahjuks on kaev täis aetud, aga vanasti paistnud kaevukook üle küla, sest see olnud Muhumaa sügavaim “kao”.

Koguval sai oma käega katsuda valmivat uisku ja koos Juhan Smuuli kujuga pilti teha. Kunstitallis imetlesime ülesseatud näitust. Vaatasime üle ka Vahtna uisusadama ning pistsime varbadki vette. Orissaare oli käegakatsutavas kauguses, aga siiski tuli veel Rootsiverre sisse pöörata ja viimane peatus oli Sirje kaevul ja õunapuu all, kus sai end tankida lõpuspurdiks.

Olime ühed tublid vandersellid, et ligi 50-kilomeetrise retke ette võtsime, mille käigus nii palju huvitavat teada saime ja rohkesti kauneid Muhumaa kohti nägime!

Orissaare raamatukogu töötajad

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)