Ajalooline teenetemärk jõudis koju

Ajalooline teenetemärk jõudis koju

KÜLALINE INGLISMAALT: Perfektset eesti keelt rääkiv Mari Minter tundis siirast rõõmu, et saab medalid anda kuhugi, kus nad on huvilistele hoida ja vaadata. “Usun, et ka isal oleks selle üle väga hea meel,” sõnas ta.
Foto: 2X Elina Kalm, erakogu

Eile pärastlõunal andis praegu Inglismaal elav Mari Minter Orissaare ajaloo toimkonnale üle oma isale Voldemar Nellisele kuulunud teenetemärgi.

Orissaare ajaloo toimkonna (OAT) kaasautor Gustav Kutsar ütles, et Voldemar (Vladimir) Nellis oli Orissaare tuletõrjedivisjoni pealik. 1938. aastal autasustati teda Punase Risti teenetemärgiga.

“Proua Minteriga sain ma tuttavaks täitsa juhuslikult,” rääkis Kutsar. “Nimelt sain tänavu kevadel, kui otsisin internetis infot Orissaare ajaloo kohta, juhuslikult teada, et kohaliku päästekomando kunagine ülem oli Voldemar Nellis, keda autasustati 1930. aastatel hea töö eest teenetemärgiga.”

Teave selle kohta ilmus ka OAT veebileheküljel. “Üsna pea pärast seda võttiski minuga ühendust Voldemar Nellise tütar Mari Minter,” ütles Gustav Kutsar. “Ta ütles, et tema isa suri Inglismaal juba 1991. aastal, isast järele jäänud teenetemärk on aga tema valduses. Tütar tundis huvi, kas Orissaare ajaloolased on sellest huvitatud.”

Eile pärastlõunal oli ajaloohuvilistel Orissaare raamatukogu lugemissaalis võimalik Mari Minteriga kohtuda ja kodumaale tagasi jõudnud teenetemärki oma silmaga kaeda.

Presidendikantselei koduleheküljel on märge, et Vladimir Nellist autasustati Eesti Punase Risti V klassi teenetemärgiga 1938. aasta 24. veebruaril.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 81 korda, sh täna 1)