Sügis pühkis turu tühjaks (5)

Sügis pühkis turu tühjaks

KURESSAARE TURUL: Müüjate ühine soov on, et oleks vaid ostjaid rohkem.
Foto: Peeter Kukk

Ajal, mil turuletid võiksid olla erinevatest aiasaadustest lausa lookas, avaneb Kuressaare turul nukker vaatepilt. Letid on tühjad. Ei, mitte nood traditsioonilised käsitööletid, vaid just need, kust suvel sai marju, herneid ja kartuleid osta. Ühe laudade rivi taga on siiski viis vaprat naist oma kraami pakkumas ning nende sõnul on lihtsalt ostjaid liiga vähe.

“Nii kui turistid ära läksid, kadusid ka ostjad,” ütleb magusaid ploome müüv pensionär, kes ei taha oma nime avaldada, kuid kinnitab, et korjab ikka aeg-ajalt oma koduaia saadusi ja tuleb neid siis turule müüma.

“Seltskond loeb ka ikka midagi,” muigab ta, lisades, et sügisel on ka müüjate arv kahanenud ning läbimüük on väga väike. Magusate ploomide kilo eest küsib naine 2 eurot ning õunakilo saab kätte vaid 1 euroga.

Asta letil leidub kõike. Mitmeid sorti õunu (1 €/kg), kõrvitsat ja suvikõrvitsat, samuti 1 euro kilo. Isetehtud hapukurkide eest küsib Asta kilost 2,5 eurot. Lisaks saab Asta käest osta mett ja väärtuslikku taruvaiku. “Kõik on enda aia kraam,” kiidab Asta, lisades, et nad toimetavad aias kogu perega.

Veel saab turult osta puhastatud kukeseeni, mille kilost küsitakse 8 eurot ning pohlakilo maksab 4 eurot. Aime laualt leiab veel mitut sorti õunu, arooniamarju ja lillesibulaid, viimaste hind on kokkuleppe küsimus.

Üks lett kirendab ilusatest astrikimpudest ning kimp maksab 1 euro. “Vahel olen lausa õhtul kaheteistkümneni metsas,” räägib pohli ja jõhvikaid müüv Maie, lisades, et tavaliselt ta käibki hommikul turul ning pärast läheb kohe metsa. Hetkel on tal pakkuda nii kukeseeni, pohli kui ka jõhvikaid. Lisaks on laual veel kurgid, küüslaugud, pirnid ja ebaküdooniad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 54 korda, sh täna 1)