Torgu kvartett laulis Lindmetsas Olev Saule

Torgu kvartett laulis Lindmetsas Olev Saule

INSPIRATSIOONIALLIKAS: Sõrvemaad peab helilooja, muusikapedagoog, dirigent ja luuletaja Olev Sau oma inspiratsiooniallikaks. Just siin, Liiva talus Lindmetsa külas ammutab ta uut loomeerksust.
Foto: Aare Laine

Augustikuu 10. päeval 82 aastat tagasi Sõrves sündinud helilooja, muusikapedagoog ja dirigent Olev Sau elab suviti oma kodumail Lindmetsa külas Liiva talus. Kümneaastase Torgu meesansambli lauljail on vanameistriga kujunenud vahetu, soe ja südamlik suhe.

Laulame ju ka tema sõnastatud ja viisistatud laule, nagu “Sõrvemaa”, “Jaanipäev” ja “Nõmme pääl”. Sellelgi suvel käisime oma heliloojal tema hällipäeval Lindmetsas Liiva talu põliste mändide all külas. Ja lasime lauludel kõlada.

Nagu alati võttis maestro meid juba väraval naerulsui vastu. Kuigi vanahärral on käimisega veidi raskusi, pole see kahandanud tema huumorimeelt. Heliloominguga Olev Sau enam ei tegele, küll aga sepitseb ajaviiteks luuletusi. Neiski on tema huumorisoon äratuntav, nagu luuletuses “Üksiku vanamehe portree”:
Aga elu on hea,
midagi tegema ei pea…
… Mõnikord vahin mõnda eite ka veel,
ise ei tea, miks ma seda teen?
Kleidi kahin justkui midagi meenutaks,
mõne pildi silme ette keerutaks.

See on vaid üks näide tulest, veest ja vasktorudest (sõjakoledused ja Saksamaale küüditamine) läbi käinud sõrulase loomingust.

Olev Sau on laulnud RAM-is, juhatanud mitut koori, teinud teadustööd ja pidanud koolmeistri ametit, õpetades koorijuhtimist ja muusikateoreetilisi aineid Tallinna riiklikus konservatooriumis, Tallinna muusikakeskkoolis ja Tallinna muusikakoolis. Tema loomingus leidub ka orkestriteoseid ja kammermuusikat, kuid aukohal on selles umbes 300 koorilaulu.

Seekordsel hubasel kohtumisel saime ülevaate värsisepa uudisloomingust, mis nii mõnegi mehe näo muigele võttis. Kahetsusega peab mainima, et Torgu meesansambel on kahanenud kvartetiks, aga laulame ikka. Sünnipäevalast tervitasime nii tema enda kui ka teiste heliloojate kirjutatud lauludega.

Olev Sau on ainuüksi Saaremaa meeskoorile SÜM kirjutanud kümmekond laulu. Nendest tuntum on “Laul”. SÜM-i repertuaaris on veel “Sõrvemaa”, “Aeg”, “Me laulame”, “Varblane”, “Nõmme pääl” ja paljud teised.

Leo Tiri
Torgu meeskvarteti laulja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 84 korda, sh täna 1)