Seitsmes Vananaiste Suvi toob Kuressaarde viis teatritruppi

Eeloleval reedel ja laupäeval saavad Kuressaare Linnateatris juba seitsmendat korda kokku Eesti vähemusrahvuste harrastusteatrid. Taas on kätte jõudnud Vananaiste Suvi, see festival. Seekord astub üles neli venekeelset teatritruppi viie etendusega.

“Tegelikult tuleb viis kollektiivi. Neist viies, Rakvere vene gümnaasiumi teater Õun osaleb ainult galakontserdil. Festivali konkursil osalevast neljast trupist valime parima,” rääkis Saare vene seltsi juht Nijole Kärner, lisades, et vaatama on oodatud kõik, keda huvitab teater. “Kõigile peaks olema arusaadav, ükskõik mis keeles etendus käib,” märkis Kärner.

Trupid, kes seekord Kuressaarde tulevad, on osalenud ka varasematel festivalidel. Enamasti on tegu noorte näitlejatega, vaid Jõhvi gümnaasiumi Edelveiss koosneb peaasjalikult õpetajatest.

Kui rääkida festivali korraldamisest, tõdes Nijole Kärner, et igaühel on oma ülesanne. “Väga suure töö teeb ära Juri Zabellevitš, kellel on suured kohustused. Ilma temata seda festivali ei olekski,” lausus ta. Vene seltsi juht lisas, et eeltööd festivaliks algavad juba varakevadel. Tema kirjutab projektid ning kui toetajad on olemas, siis on selge, et festival tuleb. Festivali toetavad kultuuriministeerium, Kuressaare linnavalitsus, Eesti Kultuurkapital ja selle Saaremaa ekspertgrupp ning kohaliku omaalgatuse programm.

Reedel, festivali avaõhtul saab näha Tallinna Vene noorsooteatri etendust “Väga lihtne lugu,” mille lavastaja on Jevgeni Gaitšuk. Laupäeval mängib Vene kultuurikeskuse teater Junost J. Salingeri jutustuse motiividel põhinevat lavastust “Ahmides” (lavastaja Dmitri Lomovoi) ja Jõhvi vene gümnaasiumi teater Edelveiss H. C. Anderseni “Ühe ema lugu”, mille on lavastanud Tatjana Laada.

Vene noorsooteatri teise etendusena saab näha Eleanor Porteri “Pollyannat”, lavastaja Alla Milovidova (VNT). Maardu teater Vejer & Špaga on seekord Kuressaarde toonud Bertold Brechti “Teresa Carrari vintpüssid”, lavastajad Anton Kiselius ja Jessenia Antropova. Festivali lõpetab traditsiooniline galakontsert, kus astuvad üles kõik kokkutulnud teatritrupid.

Etendusi hindab žürii koosseisus Indrek Saar, Tõnis Kipper, Lea Kuldsepp, Piret Rauk ja Nijole Kärner. Hinnatakse seda, kuidas lavastus on üles ehitatud, milline on muusikavalik ja kuidas mängivad näitlejad. Valitakse ka parim nais- ja meesosatäitja.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)