Saaremaal sel aastal rahuldav kartulisaak

Sarnaselt paljude paikadega Mandri-Eestis võib Saaremaa tänavust kartulisaaki rahuldavaks pidada.

Kõljala lähistel Liiva külas kartulit kasvatav Kalev Trei ütles, et tema kartulisaak on olenevalt sordist natuke üle keskmise. “Ma pole midagi veel ära müünud ega kaalunud, aga küll ta oma paarikümne tonni poole hektarilt kisub,” rääkis põllumees.

Tema sõnul sõltus saagikus kõige rohkem õigel ajal sadanud vihmast, kuid tükati tekitasid probleeme kartulimardikad ja lehemädanik. Trei lisas, et Kõljala kandis olid vihmaga väga head lood.

“8. juunil tuli esimene vihm, siis tuli enne jaanipäeva – see maksis rohkem kui Riia linn! – ja ka pärast jaanipäeva tuli vihma. Iga paari nädala tagant,” rääkis Trei.

Pädaste köögiviljakasvataja Merika Kumpas kurtis, et nende kartulist jäi suurem osa põua kätte ja mingit erilist saaki ei saanud. “Esimest korda elus nägin, et kuivusest närtsinud kartulivarred oli mulla peale lamandunud.”

Saikla talunik Aarne Põri pole ise kartulivõtmisega veel alustanud, kuid saak võib tema kinnitusel usutavasti päris hea tulla. “Vähemalt üks ja teine on siin kandis öelnud, et kartulit on, aga keksida ei tohi, sest see ei säili,” nentis Põri.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)