Nasval võrguräim rannas (2)

Nasval võrguräim rannas

 

Kui rääkida sügisesest võrguräimest, saab enamasti iga saarlane aru, millest jutt, kui vaid teaks, millal ja kust seda saaks? Enamasti on asi ikka kinni mereilmas, et millal üldse räimepüügile saab minna?

Nasva rannast on sel sügisel võrguräimepüügil käinud kolm paati ja tulemused on olnud head ning püüki saab teostada ka selleks eraldatud räimekvoodi alusel, mis oli aga seaduslikult veel paar aastat tagasi kvoodi puudumise tõttu keeruline. Kuigi on tegemist ajaloolise püügiviisiga Eestimaa randades, kas siis talvise, kevadise või sügisese võrkudega räimepüügiga.

Räimepüük kastmõrdade e seisevnootadega võeti kasutusele nõukogude ajal ja see on töömahukas ning vajab erinevaid püügipaate ja tehnilisi lahendusi.

Läinud laupäeval-pühapäeval oli võrguräime saamas rohkem kui sada kalavastalist, kelle soovid enamasti ka rahuldatud said. Ja kui mereilm lubab ja nõudlust on, üritatakse veel paaril nädalal püüki teha, seni kuni sügisööd veel liig pikad pole. Kui ikka mereilm on “karvane” ja tuul vuhistab, pole räimeranda eriti asja.

Võrgupüügile siirduvad kalapüüdjad sobiva mereilma korral juba eelmisel päeval, mil püügile pannakse enamasti 10–15 räimevõrku 4–5-võrgulistesse ankurdatud jadadesse. Öö ollakse-magatakse merel või lähima maa ääres ankrus olles, mis eeldab ka paatide head korrasolekut, et niimoodi merel olla ja meretööd teha.

Hommik algab enamasti kell viis, mil alustatakse räimevõrkude väljavõttu ja kala väljaraputamist, mis on kõikuval alusel füüsiliselt väsitav.

Jääb tõdeda, et räim pole ainult paljude põlvkondade lapsepõlv, noorusaeg ja suur elu elamine. Räime on söödud päevast päeva mitte ainult sellepärast, et muud polnud lauale panna – räime söömine oli ajalooline paratamatus ja saatuse kingitus. Nõnda kirjutab me endi kirjamees Jüri Tuulik oma raamatus “Räim, pisike kena kala”.

Armas lugeja, osta räime ning tee meie oma rahvuskalast maitsvaid kalaroogi!

5. septembril
Samal teemal “Räim on Nasva meeste võrkudesse visa tulema”,
SH 3. 09.2011

Hillar Lipp
Nasva kalur

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 166 korda, sh täna 1)