Kuressaare Soojus: elektriga kütjad, tulge üle! (16)

Kuressaare Soojus: elektriga kütjad, tulge üle!

JAAN MEHIK: Kui me kasutame ainult kohalikku kütust, siis maailmaturu õlihind enam Kuressaare soojahinda ei mõjuta.
Foto: Egon Ligi

Kuressaare kombijaama ehitust ettevalmistava AS-i Kuressaare Soojus juht Jaan Mehik kutsub üles kaugküttevõrgu läheduses asuvaid kortermaju võrguga liituma, lubades, et kaugküte on elektriküttega võrreldes odavam ning kombijaama valmides ja elektrituru avanedes suurenevad hinnakäärid veelgi.

“Mitmed majad on juba asendanud elektrikütte kaugküttega,” kinnitas Mehik Saarte Häälele. Kaugkütte eelistest võrreldes elektri- või mingi muu küttega Kuressaare suurtes kortermajades on Mehiku sõnul hakatud aru saama ka seal, kus seni on kasutatud elektrikütet.

Tema sõnul asuvad paljud majad Tuulte Roosis ja Ida-Niidus kaugküttevõrgu lähedal ning nende taasühendamine kaugküttevõrku oleks Jaan Mehiku hinnangul mõistlik, arvestades elektrihinna tõusu perspektiivi seoses läheneva elektri vabaturu tingimustega.

Kui võrrelda aga kaugkütet õhksoojuspumpadega, mis on viimastel aastatel samuti hulgaliselt populaarsust kogunud, siis tegur, mis räägib siinkohal kaugkütte kasutajasõbralikkuse poolt, on kindlasti müra puudumine. “Ning päris üksi õhksoojuspumbaga kogu maja ilmselt ära ei küta ka,” lisas Mehik.

Lisaks on kaugküte Mehiku sõnul puhtam ja keskkonnasõbralikum, kui silmas pidada, millest elektrit toodetakse (nt põlevkivi). “Toas on küll ilus puhas elektriradikaga ja aru ei saa nagu midagi, aga loodusele on ta mõju kehvem kui Kuressaare kaugküttel, kus kütteks kasutatakse suures osas puitu,” nentis Mehik.

Pikemalt loe kavandatavast kombijaamast.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 299 korda, sh täna 1)