USA meedikud nakatasid 1940. aastatel Guatemala elanikke süüfilisse

1940. aastate teisel poolel nakatasid USA meedikud Guatemala elanikke süüfilisse ja gonorröasse. Väidetavalt suri selle eksperimendi käigus vähemalt 83 inimest. Need hirmuäratavad faktid on ära toodud USA presidendi erikomisjoni sel nädalal avalikustatud aruandes, edastasid BBC maailmateenistuse uudistetoimetus ja ajaleht The Guardian.

Sajad Guatemala vangid, psühhiaatriahaiglate patsiendid ja seksitööstuse töötajad nakatati ilma nende nõusolekuta suguhaigustesse. See toimus USA valitsuse rahastatud projekti raames, mille eesmärk oli penitsilliini toime efektiivsuse uurimine.

Presidendi erikomisjoni juhi Amy Gutmanni sõnul on tegemist äärmiselt häbiväärse juhtumiga meditsiini ajaloos.

USA presidendi bioeetika küsimuste uurimise komisjon teatas, et aastail 1946–1948 allutati uuringutele ligi 5500 inimest. Neist umbes 1300 nakatati suguhaigustesse, kusjuures vaid 700 inimest said mingit ravi.

Arhiividokumendid kinnitavad, et vähemalt 83 inimest, kes eksperimendis
osalesid, suri aastaks 1953.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)