47 aastat õpetaja: mis pagana legend ma ikka olen? (14)

47 aastat õpetaja: mis pagana legend ma ikka olen?

Foto: Egon Ligi

Nüüd juba endise Kuressaare põhikooli ühes klassis istub õpetaja laua taga Ester Kuusik (65). Väljas vahelduvad vihmavalingud ja päikesepaiste, mis endale aeg-ajalt pilku küsivad. Huvitaval kombel on koolimaja aknalauad nii kõrgel, et pingis istudes näed neist vaid taevast. Arvatavasti oli samamoodi siis, kui õpetaja 58 suve tagasi esimese klassi tirtsuna samas majas end aknalaua poole küünitas maailma uudistama.

Ütleme kohe ära, et emakeele ja kirjanduse õpetaja Ester Kuusiku statistika järgi on ta õpetanud ligikaudu 6000 õpilast. Nii umbes täpselt kolm Muhu saare täit elanikke. Seda 47 aasta jooksul.

Legendid

Ester Kuusik ajab kohe tagasi, kui pakud, et ta on legend juba oma eluajal. Tema sõnul on legendihõnguline hoopis fakt, et nüüd – 58 aastat hiljem – jõuab ta Kuressaare täiskasvanute gümnaasiumi õpetajana tagasi samasse majja, kust oma kooliteed alustas. Siis oli aasta 1953.

58 aasta tagune tippsündmus oli kindlasti Stalini surm. Ka Ester Kuusik mäletab toonaseid sündmuseid hästi. Esiteks seda, et märtsis oli lein. õikjal. Pisikese tüdrukuna sai ta aru, et keegi on surnud. Elanud toona praeguse bussijaama lähistel, käis ta ikka matuseronge uudistamas, kui need tolleaegse Ruubi poe juures peatuse tegid. Tüdruku mõistus ütles, et kui on lein, siis peab olema ka surnu. Nii läkski ta ootama, et millal too paljuleinatud inimene siis Ruubi poe juurde jõuab. Pettumus oli suur, kui surnut polnud.

Teise seigana mäletab Kuusik Stalini-teemat juba kooliajast. Tema esimeses aabitsas ilutses ajale kohaselt suur Stalini pilt. “Õpetaja ütles, et see on meie isa,” meenutab ta ja räägib, kui pettunult ta oli koju läinud ja emalt küsinud, et miks talle pole ometi enne räägitud, et tal kaks isa on.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 113 korda, sh täna 1)