August oli märg ja soe (1)

Selle suve viimane kuu oli soojem kui augustikuu keskmiselt, samas aga normist tunduvalt vesisem. Saaremaale tuli augustis kaks ilmarekordit. Roomassaare sai 283 tunniga endale kuu päikesepaistelisima koha tiitli ja Sõrve oma 156-millimeetrise sademetehulgaga vihmaseima paiga tiitli.

Sõrve keskmine õhutemperatuur oli tänavu augustis 17,8 kraadi, mis on 1,4 kraadi võrra soojem kui pikaajaliste mõõtmiste keskmine. Vilsandil oli keskmine temperatuur 18,1 ja Roomassaares 17,7 kraadi. Siiski tuleb tõdeda, et eelmisest aastast oli tänavune augustiilm kraadi võrra jahedam.

Mõõtmispaikade kõige soojem hetk mõõdeti Vilsandil 7. augustil, kui temperatuur tõusis 25,2 soojakraadini. Jahedaim hetk oli 10,9 kraadi, mis mõõdeti Roomassaares 13. augustil.

Sademeid tuli normist siiski hulga rohkem. Sõrves sadas koguni 156 mm, augustinorm on aga 55 millimeetrit. Vilsandi ja Roomassaare jäid sel aastal Sõrvele alla, kuid üle normi sadas vihma sealgi. Vastavalt siis 102 ja 111 millimeetrit.

Selle aasta 8 kuust on kolm kõige päikselisemat olnud just Roomassaares. Augusti võit tuli 283 tunniga, eelmisel aastal oli päikesetunde 232. Alates 2008. aastast on Roomassaare pälvinud augustis sama tiitli kolmel korral. Vaid augustis 2010 tunnistati kõige päikselisemaks kohaks Sõrve 293 tunniga. Tänavusel lõikuskuul paistis Sõrves päike 276 tundi ja Vilsandil 255 tundi.

Augustiga käib traditsiooniliselt kaasas ka äike. Sel aastal registreeriti Sõrves äikest kuuel ja Vilsandil üheksal korral.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)