Metsades on pähkliuputus (9)

Metsades on pähkliuputus

RIKKALIK SAAK: Perepoeg Lauri ja kass Zimba uudistamas 40 liitrit pähkleid, mis korjatud nelja tunniga.
Foto: Erakogu

Metsas käijad on täheldanud, et tänavu on erakordselt hea pähkliaasta.

“See aasta on pähkleid küll tohutult. Metsast välja ei saa, enne läheb pimedaks. Mõned metsad on veel käimata, aga arvan, et igal aastal ei ole sellist saaki,” rääkis Kuressaares elav Kaja Muruvee, kes korjas koos abikaasaga möödunud pühapäeval Vikil nelja tunniga 40 liitrit. “Ööd ja päevad lüsime neid nüüd,” naeris ta.

Muruvee arvas, et ega neid rohkem kui nädal enam pole, sest pähklid pudisevad juba nii ära. “Aga see on lihtsalt košmaarne, kui palju neid on. Me võtame noore võsa pealt, seal on tõesti palju. Ei tea, millest see sõltuda võib,” rääkis Muruvee, kes plaanib tänavu ikka mitme aasta varud korjata, kuna tema sõnul on selline hea pähkliaasta ainult seitsme-kaheksa aasta tagant.

Ansekülas pähkleid korjanud Rein Seema ütles, et saak oli rahuldav ning pähkleid rohkem kui möödunud aastal. “Ütleme nii, et ma ei ole oma viiel-kuuel aastal sellist saaki näinud, aga nad on ka kohe maha kukkumas,” lausus Seema, täheldades, et ka mandril paistab sel aastal palju pähkleid olevat.

Pokumaa dendroloogi haridusega tegevjuht Urmas Roht ütles, et tänavune hea pähkliaasta on tingitud sellest, et sarapuudel läks õitsemine kevadel väga hästi korda. “Kevadel kipuvad öökülmad emasõisi ära võtma, aga tänavu seda ei juhtunud ja seepärast on pähkleid palju. Ja tänavune aasta oli ka sellepoolest hea, et oli palju lund, sarapuu alumised oksad ja õiepungad olid lume all ning ka talvel ei võtnud külm neid ära. See kõik on omavahel seotud,” selgitas Roht.

Küsimusele, kas see on legend, et iga seitsme-kaheksa aasta tagant on tavaliselt rikkalik pähkliaasta, vastas Urmas Roht, et ei ole sugugi legend. “Tegelikult korduvadki saagiaastad teatud aja tagant. Siis moodustub lihtsalt rohkem õiepungi,” sõnas ta, lisades, et seda, mis järgmine aasta toob, ei oska praegu küll ette ennustada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 75 korda, sh täna 1)