Peeter Jõgioja trummi-show pakkus nii pauku kui kultuuri (8)

Peeter Jõgioja trummi-show pakkus nii pauku kui kultuuri

TRUMMITRIO: “Ega nüüd väga lihtne trummar ei saakski hakkama, see on omamoodi tehnika. Me keegi ei istu ning üritame püro- ja muid efekte segada musikaalselt, et kõik plahvataks õigel ajal. Igaüks peab teadma täpselt õiget kohta. Kõik peame mängima ühtemoodi. Kui keegi vea teeb, siis on kohe näha, et midagi läks valesti,” rääkis paarkümmend aastat trumme põristanud Peeter Jõgioja (vasakul) pärast kontserti. Trummarid Siim ja Andrei tunnistasid, et nende jaoks oli see täiesti teine maailm ning kogemus, millest õppida.
Foto: Ivika Laanet

Reede õhtul Kaalis toimunud kümnes järvekontsert oli suurim live-show, mis seal kunagi olnud. Eesti esitrummar Peeter Jõgioja koos kahe sõutrummari, poeg Siim Jõgioja ja Andrei Butkevitšiga ning keelpillikvartetiga White Stringers segasid klassikalise muusika kokku rajude trummide, püro-, video- ja laserefektidega. Enneolematu tulesõu ja laserefektid ning special sound system olid kohale meelitanud rekordilise hulga publikut.

“Läbi aegade, mis Kaali järve kontserdid on olnud, oli see kõige rahvarohkem,” rõõmustas Kaali arendaja, ettevõtja Alver Sagur, lisades, et ta ei oleks oodanud, et nii palju rahvast kokku tuleb.

Küsimusele, kuidas ta ise korraldajana rahule jäi, vastas Sagur, et üldiselt jäi rahule. “Põhjus, et algus venis, oli see, et sõu oli rohkem mõeldud sompus ilma jaoks, aga kuna päike oli nii kõrgel taevas, siis ei saanud enne alustada, kuna see ei oleks andnud seda efekti rahvale,” selgitas ta. “Mis seal siis viga oodata oli, kena sume õhtu ju,” lisas Sagur.

Pärimistele järgnevate plaanide kohta vastas Sagur, et plaane on, aga ei saa veel avaldada. “Kuna esinejate tase on kõrgeks läinud, siis ma ei saa enam latti alla lasta, pean häid asju pakkuma,” nentis ta. “Juba see, et rahvas kohale tuleb, näitab seda, et selle püha koha vastu on huvi, ta on selline atraktiivne. Sa võid Upa karjamaal ka teha, aga sinna ei tule nii palju rahvast, aga kuna kontsert toimub kraatris, siis see annab juba väga palju juurde.”

Suve kestel külastab Kaali kraatrit Saguri sõnul umbes 65 000–70 000 turisti. Kümne aasta jooksul on Kaalis esinenud mitmeid kuulsusi, näiteks Rein Rannap, Siiri Sisask, Tõnis Mägi, Ivo Linna, Antti Kammiste, Jassi Zahharov.

Peeter Jõgioja tunnistas pärast sõud higi pühkides, et üldkokkuvõttes jäid nad rahule. “Ausalt öeldes oleks pidanud vist rohkem püro olema, kuigi ei oska öelda ka. Ma olen harjunud, et kõik plahvatab ja sädeleb. Aga samas teisest küljest on see kunst ja kultuur,” rääkis ta, täpsustades, et kontserdi eesmärk ei olnud mitte niivõrd plahvatused, kui just siduda omavahel kunstiliselt trumm, klassikaline muusika ja kaunis paik.

“Ma ei kujuta ette, kas keegi on sellist asja ka varem katsetanud, mõne koha pealt võiks norida, aga lõppkokkuvõttes olin õnnelik, oli uudne ja omapärane” sõnas ta. Jõgioja lisas, et on kahte sorti inimesi: ühed, kes ootavad kultuurset osa, ja teine osa, kes ootab pauku. Ja nii oligi, endalegi jäi silma, kuidas üks poiss ootas kannatamatult paugutamist, tema ema ütles aga, et küll on hea, et vahepeal teist laadi muusika on, mis vähemalt rahustab.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 188 korda, sh täna 1)