Muhu muuseumi töötaja ei lubanud rahvast erootilist näitust vaatama (35)

Muhu muuseumi töötaja ei lubanud rahvast erootilist näitust vaatama

SÜNNIS VÕI MITTE: “AAFAGC” on autorite sõnul kristjanraualiku rahvusromantika uudistõlgendus, mis uurib mehelikkust ja meeserootikat läbi folkloristliku prisma.
Foto: Jaanus Samma / Alo Paistik

Augusti alguses seati Muhu muuseumi seintele kuuks ajaks üles kunstfotograafide Jaanus Samma ja Alo Paistiku fotonäitus “AAFAGC”, mis autorite sõnul täiesti ootamatult tsensuuri alla sattus.

Kuigi näituse osas oli juba mitu kuud varem muuseumi juhataja Lea Kuldsepaga kokku lepitud, oli see autorite kinnitusel enamikul päevadel suletud ning külastajaid ei lastud näitust vaatama isegi nende tungival nõudmisel. “Viimastel päevadel oli tabalukuga suletud näituseruumi hakatud kasutama justkui laoruumina ning näituse plakat oli sissepääsult eemaldatud,” nentis Jaanus Samma.

Usulistel kaalutlustel suletud

Paistik ja Samma ei mõista, kuidas on võimalik, et avalikus kultuuriasutuses surutakse publikule ja autoritele peale isiklikke ja diskrimineerivaid maailmavaateid. Nad möönsid, et tulles vastu muusemi soovidele olid nad näituse kolmandal päeval nõus eemaldama ühe foto, millel oli meesakt selja tagant. Ülejäänud fotodel polnud paljastatud rohkem kui ülakeha.

“Arupärimise peale, miks publikut näitust vaatama ei lastud, vastas näituse valvur, et sulges näituse usulistel kaalutlustel, kuid tunnistas samas, et see ei pruugi väljendada muuseumi ametlikku seisukohta,” lisas Jaanus Samma.

“Saan aru, et peaasjalikult on seal üks klienditeenindaja, kes seda näitust kinni hoidis, aga kui ma esimesest juhtumist, kui külastajaid sisse ei lastud, umbes kuu keskel teada sain, siis kinnitas Lea Kuldsepp mulle, et seda enam ei juhtu ja ta tegeleb asjaga,” rääkis Samma.

Tsensuuri pole olnud!

Muhu muuseumi juhataja Lea Kuldsepp tunnistas, et selline intsident tõepoolest toimus, et rahvas ei pääsenud näitust vaatama. “Inimeste suhtumised ja tõekspidamised on erinevad,” nentis Kuldsepp.

Ta lisas, et meeserootika oli muuseumi jaoks pisut võõras teema ning sellest probleem ka tekkis. Kuldsepa kinnitusel juhtis ta juhtunust teada saades muuseumi töötaja tähelepanu sellele, et kõik uksed peavad siiski lahti olema, ning midagi taolist enam juhtunud ei ole.

“Eks ta ühest küljest meie jaoks sensatsiooniline ja ebatraditsionaalne näitus oli, aga et oleks kedagi diskrimineeritud või tsenseeritud, siis seda ei ole. Ütlesin juba näituse avamisel, et seda, kui hea või halb see on, otsustab publik,” lisas ta.

Kuldsepp kinnitas ka seda, et nad tõesti palusid näituse alguspäevil autoritel ühe foto maha võtta. “Lapsevanemad pöördusid meie poole ses osas, et kohe esimene pilk uksest sisse astudes langeb alasti mehele, kel on ainult saapad jalas,” põhjendas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 320 korda, sh täna 1)