Tähelepanu, algab kool!

Sel sügisel alustab oma haridusteed Saare maakonna koolide esimestes klassides 289 last. Lapse esimesed liiklusalased teadmised tulevad kodust vanemate käest, neid teadmisi saavad nad veel lasteaias ja koolipingis. Selleks, et mitte olla hooletu liikleja, peab iga laps teadma oma kooliteed ja sellel varitsevaid liiklusohte. Seda kõike peavad talle õpetama nii lapsevanemad kui ka koolikaaslased.

Oluliselt on kasvanud nende laste arv, keda viiakse kooli autoga, mistõttu on liiklus koolide lähedastel teedel ja tänavatel tihenenud ja muutunud ohtlikumaks. Juba see on põhjus, miks kõik koolijütsid peavad kooliteel olema eriti ettevaatlikud ja tähelepanelikud. Liiklusalaseid teadmisi annavad kaudselt edasi ka sõidukijuhid, kes on oma käitumisega tänavatel noortele koolis alustajatele eeskujuks.

Valget aega jääb järjest vähemaks ja pime aeg võtab võimust. See on aeg, mil ei tohiks ära unustada helkurit, mis on kohustuslik halva nähtavuse korral või pimedal ajal.
Samuti tuleb üle vaadata jalgratas ja kõrvaldada vajalikud puudused. Jalgrattal peab olema töökorras pidur ja signaalkell ning nõutavad helkurid: ees valge ja taga punane ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur. Pimedal ajal või halva nähtavuse korral sõites peab jalgrattal põlema ees valge ja taga punane tuli. Alla 16-aastased lapsed peavad teel jalgrattaga sõites – nii juhi kui ka sõitjana – kandma rihmaga kinnitatud jalgratturikiivrit.

Ülekäigurajal võib sõiduteed ületada jalgrattaga sõites. Kuid tähelepanu – teed ületaval jalgratturil ei ole reguleerimata ülekäigurajal sõites sõidukijuhi suhtes eesõigust, välja arvatud juhul, kui jalgrattur ületab ülekäigurajal sõiduteed, millele sõidukijuht pöörab. Kõige kindlam on seega lapsele õpetada, et ohutuim on ülekäigurada ületada jalgratast käekõrval lükates.
Iga liikleja peab olema liigeldes tähelepanelik ja teistega arvestav, sest ise õiget eeskuju andes saab sama nõuda ka teistelt liiklejatelt.
Turvalist ja tarkuste rohket kooliaega!

Kaisa Nurm
Kuressaare politseijaoskonna
noorsoopolitseinik

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 25 korda, sh täna 1)