Saaremaa rüütelkond kogub raha Pöide kiriku remondiks (6)

Saaremaa rüütelkond kogub raha Pöide kiriku remondiks

KOKKU KUKKUMAS: Pöide külas asuv kirik on suurim ühelööviline kirik Lääne-Eestis ja saartel. Kirik on praegu väga halvas seisukorras ja selle võlve ähvardab kokkuvarisemine. Foto: Aili Kokk

Saksamaal tegutsev Saaremaa rüütelkond on hakanud koguma annetusi Pöide kiriku katuse remondiks.

“Kui nüüd Saaremaa rüütelkond ka Pöide kiriku katuseremonti toetab, paneb ka Eesti riik õla alla ja koos päästame selle kiriku lagunemisest,” lausus kultuuriministeeriumi asekantsler Anton Pärn.
Pärn ütles, et ministeerium on järgmise aasta riigieelarvesse planeerinud 190 000 eurot Pöide kiriku katuse remontimiseks.

Saaremaa rüütelkonna esindaja parun Hannsjörg Freytag von Loringhoven ütles, et rüütelkond kogub juba annetusi katuse remontimiseks. Ta märkis, et rüütelkonda kuulub Saksamaal 600 liiget, kellest aktiivsemad on 200. Enamus rüütelkonna liikmetest on eakamad inimesed, kirjutab BNS.
Anton Pärn soovitas Saarte praostil Veiko Vihuril teha muinsuskaitse kaudu rahataotlus ka kultuuriministeeriumile. Vihuri kinnitas Saarte Häälele, et kõige suurem mure ongi katuse pärast.

“Seis seal üleval on üpris kurb: katusekonstruktsioonid ja -kivid on väga kehvas seisus, katusel on suured augud sees. Kui aga katust ei ole, siis pole kõigel sellel, mis all tehakse, ka mingit mõtet.” Seetõttu loodab praost, et vähemalt tuleval aastal saadakse katusetöödega siiski alustada. Hetkel püütakse oma jõududega vähemalt katuseaugud kinni panna, et lumi talvel kirikuhoonet veelgi rohkem ei kahjustaks.

Pöide valla planeerimis- ja arendusspetsialist Gerri Grünberg on seda meelt, et kiriku taastamise sihtasutuse asutajaliikmetena peaksid õla alla panema kultuuriministeerium, vald ja kirik. Tema arvates saaks kiriku katuse kolme miljoni krooni ehk 190 000 euroga remonditud, kuid kogu kiriku taastamine läheks maksma kolm miljonit eurot.

EELK Pöide Maarja kogudus on alustanud ka annetuste kogumist kiriku remondiks. Hetkel on kiriku taastamise fondi kogunenud umbes 1400 eurot. Pöide kiriku restaureerimise heaks saab annetusi teha Swedbankis kontole number 221039772450, saajaks märkida EELK Pöide Maarja Kogudus.


Pöide kirik

Pöide kiriku esmane variant valmis 1230. aastatel. Algkirik oli ühelööviline tornita võlvimata ehitis. Sellest ehitusperioodist on säilinud vaid osa praeguse kiriku külgseinte alumisest poolest ning hiljem kinni müüritud ümarkaarne meesteportaal lõunaküljes. Põhjaküljes asunud naisteportaal lammutati uue, gooti stiilis sissepääsu rajamisel.
Praegune kirik ehitati umbes sajand hiljem – 14. sajandi keskpaiku. Kiriku torn ehitati juurde ilmselt 15. sajandil. Kirik on mitu korda saanud kannatada tulekahjus.

Pärast Muhu kiriku konserveerimistöid 1958. aastal alustati katuse- ja konserveerimistöid ka Pöide kirikus. Tööd lõpetati 1961. aastal. Pikihoone oli selle käigus saanud uue algse kõrgusega katuse, torn uued puitvahelaed, ühe raudbetoonist vahelae ja madala lampkatuse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 172 korda, sh täna 1)