Saaremaale saadetud, ep saand ta siit enam minema

Saaremaale saadetud, ep saand ta siit enam minema

METSAST MERE ÄÄRDE: Kuressaare merepäevade aegu käis restauraatorite kunagine pealik Jaan Mitt ka linnuse vallide ennistamist “inspekteerimas”. Nähtu teda eriti ei rõõmustanud. Foto: Aare Laine

Kuressaarest paarkümmend versta Kuivastu poole pärast Sagariste bussipeatust juhatab teeviit Jaani turismitallu, mille peremees Jaan Mitt sai kolmapäeval, 24. augustil 75 aastat vanaks. Uskumatu küll, aga nii see on.

43 aastat tagasi Tallinnast Saaremaale Kuressaare linnust restaureerima suunatud Jaan Mitt pole mandrimaale enam tagasi igatsenud. Kuigi läinud sajandi kaheksakümnendatel pidi ta selle sammu peaaegu tegema, kuna Saaremaa pealinnas ei terendanud restaureerimistööde juhile tol ajal mingeid võimalusi uut mugavamat korterit saada, Tallinna linnavõimud aga lausa pakkusid olümpia-aastal vanalinnas Niguliste kiriku ennistamisel end tublist küljest näidanud mehele üsnagi head elamist. Tookord kaalus Mitt Tallinna minekut päris tõsiselt.

Õnneks võttis asi nii Jaan Miti kui ka Saaremaa jaoks positiivse pöörde. Tollane täitevkomitee esimees Ants Tammleht kutsunud Miti enda juurde ja omavahel rääkinud mehed asjad selgeks. Restaureerijatele anti võimalus Kuressaare lossipargi äärsed majad kuursaali vastas ennistada-uuendada ja ühes neist sai korteri ka Miti pere.
Sellega oli asi lahendatud. Kogemustega ehitusmees-restauraator jäi Saaremaale ja siinsetel objektidel jätkusid ennistustööd täie hooga.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 150 korda, sh täna 1)