Mälestusmärk represseeritud punaarmeelasele

Mälestusmärk represseeritud punaarmeelasele

TULETORNI JUURES: Represseeritud punaväelase Ivan Nossikovi dolomiidist mälestuskivi asub kohas, kus 70 aastat tagasi toimusid suured lahingud. Foto: erakogu

Anseküla kirikuplatsil tuletorni jalamil on hauakiri langenud Nõukogude sõdurile Ivan Nossikovile (25. aug 1912 – 21. sept 1941). Tegelikult pole sinna kedagi maetud. Mälestusmärgi tekke lugu on aga järgmine.

Kõik sai alguse 1960. aastate keskpaiku. See oli pärast 1963. aastat, kui Sõrvemaa põlise elaniku Ljubov Hermanni koduõuele sõitis ootamatult limusiin, milles istus kaks sõjaväelast ja kaks tsiviilisikut. Üks autos istujatest oli Ivan Nossikovi tütar.

Järgnevatel päevadel sõitsid nad ringi Sõrve lahingupaikades ja sõjaväelaste matmiskohtades. Ljuba oli kaasa kutsutud kui Sõrve põliselanik. 1941. aastal oli ta töötanud Nõukogude Liidu sõjaväebaaside ehitusel. Tookord said seal tööotsa paljud kohalikud. Ljuba kui väljaõppinud kokk oli sääre tipus asuva kolme söökla juhataja. Sööklad olid kinnised ja ehitajad käisid neis söömas vahetuste kaupa.

Urve Kirss

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)