Morten käis tormisel merereisil (1)

Morten käis tormisel merereisil

KODUS TAGASI: Selleks korraks on Morteni merereisid läbi saanud. Lavastust on näinud 2500 teatrisõpra nii Saare-, Hiiu- kui ka Ahvenamaal, lisaks veel Tallinnas ja Soomes Turu linnas. Ehk tuleval suvel uuesti, loodavad nii teatritrupp kui ka publik. Foto: Peeter Kukk

Kui Kuressaare Linnateatri ja VAT teatri tänavuse ühise suvelavastuse “Morten lollide laeval” kuus etendust oli Sadamaaidas ära mängitud (ja seda täismajale, kohe nõnda täis, et nii mõnedki teatrisõbrad pidid nukralt tõdema – seekord jääb neil tükk nägemata), pakiti lava kokku ja suunduti ühisele merereisile – Hiiu- ja Ahvenamaale ning Soome ja Tallinna. Ikka kavala mõttega ka teistele mererahvastele teatrit teha.

Kuressaare Linnateatri loomejuht Aarne Mägi on pikalt merereisilt tagasi jõudnult õnnelik – oli ju trupp saanud elamusi nii tormiselt merelt kui ka maismaalt “Mortenit” mängides.

“Seda etendust vaatas umbes 2500 inimest,” sõnas Mägi, lisades, et täpset statistikat ei ole veel tehtud. Vaid Ahvenamaal ja Turus oli vaatajaid vähem, kuid Eesti publik võttis, olenemata paigast, teatritüki hästi vastu ning rahvas ei tahtnud etendusepaikadesse äragi mahtuda. Nii oli Hiiumaal Sõru paadikuuris inimesi tavapärasest ligi sada rohkem – no keda sa ukse taha jätad, kui vihma hakkab parajasti sadama ning publik on nõus ka püsti seisma. Ning Tallinnas KUMU-s tuli teha lisaetendus.

Merereis

Omaette juttu väärib merereis, kui Morten koos kaaskonnaga Ruhnu Karu pardal Läänemerel seilas. Esmalt 11 tundi Sõrusse, sealt 18 tundi Ahvenamaale, edasi Turu linna ja Tallinna. Kokku 60 tundi puhast meresõitu ja pidevalt puhuvat tugevat tuult. “Ahvenamaale seilates oli laine umbes 2,5 meetrit, tuult oli 12 meetrit sekundis. Sel samal esmaspäeva ööl vastu teisipäeva oli Saaremaal päris tugev äikesetorm, mida merelt oli kaunis vaadata. Aga seda vaid selle hetkeni, mil vihm laevani jõudis ja laevavöör ikka vee all ka korraks ära käis,” rääkis Aarne Mägi, kes sai ka ise laeva juhtida – seda muidugi kapteni ja tüürimehe valvsa pilgu all.

“Aga see vana puulaev tegi mulle ikka heas mõttes ära,” ei jätnud ta märkimata. “Kui oled 16–17 tundi merel, on kaldale jõudes kogu su sisikond nii läbi raputatud, et sa oleks nagu pesapallikurikaga läbi taotud,” kirjeldas Mägi, lisades, et maapind lainetas ikka mitu päeva pärast kuivale maale jõudmist. Aga kõik pidasid vastu! Ja heameel oli selle üle, et kogu reisi kestel ei olnud trupis ühtegi konflikti, ometigi oli koos väga erinev seltskond erinevatest teatritest, lisaks veel pillimehed.

Mägi ei saanud jätta tänamata ka Ruhnu Karu meeskonda. “Mul on Haapsalu meeste vastu suur austus, nad on ikka tõsiselt missioonitundega mehed, kes korraldavad lastele purjetamiskooli ja õpetavad töötuid puulaevu tegema,” kinnitas ta.
“Morteni” merereisi suurtoetaja oli Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Aarne Mägi sõnul jäid toetajad tehtuga väga rahule. Nagu ka kogu trupp. Praegu ei taheta uusi plaane küll veel ära sõnuda, kuid pole ilmvõimatu, et Morten ka tuleval suvel kusagil merel seilab, et Läänemere-äärseid teatrisõpru rõõmustada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)