Kaks meenutust 20 aasta tagustest sündmustest (1)

Kaks meenutust 20 aasta tagustest sündmustest

AUGUSTIKLUBI MEENE: Kaljo Ellik hoiab käes vaasi rukkililledega. Vaasi sai iga 20. Augusti Klubi liige ja sellele on graveeritud kõigi nende nimed, kes 20 aastat tagasi hääletasid Eesti iseseisvuse taastamise poolt. Foto: Urmas Kiil

Täna varahommikul kakskümmend aastat tagasi, see oli 1991. aasta 19. augustil, levis maailmas kulutulena vapustav uudis: Moskvas on alanud riigipööre. Edu korral oleks see ettevõtmine paisanud kogu maailma nii umbes kümmekond aastat tagasi, perioodi, mil külm sõda oli saavutanud oma haripunkti. Õnneks sündmused siiski nii ei arenenud, ehkki ärevust ja isegi hirmu oli neil pöördelistel päevadel palju.

Eesti ajaloos on august 1991 äärmiselt oluline, sest ebaõnnestunud putš avas suurepärase võimaluse meie kiireks taasiseseisvumiseks. Rõhutan just sõna “kiireks”, sest varem või hiljem oleks meie riigi sõltumatus niikuinii taastatud – 1980. aastate II poole sündmused olid ju kommunistlikku süsteemi sedavõrd õõnestanud, et selle kokkuklopsimine polnud enam kuidagi võimalik. On isegi öeldud, et Moskva putšistid tegid lootusetu katse juba roostetanud ja lagunenud süsteemi mutrid taas kinni keerata.

Saarte Häälele jutustasid oma meenutusi Kaljo Ellik ja Liia Hänni.

Loe edasi värskest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)