Eesti Vabariigi vanused noored – vabana sündinud ja vabana elanud

“Isa ikka naljatas ja teeb seda siiani, et ma kisasin sündides nii palju, et tänu sellele Eesti vabaks saigi!” Mari Jõgi on ainus saarlane, kes on taasiseseisvunud Eestiga täpselt ühevanune, tegelikult küll veidi vanem, sest Mari sündis varahommikul. Uurisime temalt ja teistelt pärast 20. augustit sündinud noortelt, mida nad aastatetagustest sündmustest ja praegusest Eesti riigist arvavad.

MARI JÕGI (20. august 1991)

Mismoodi sa oma 20. sünnipäeva tähistada plaanid?
20. sünnipäev on minu arvates selline hea “pisi-juubel”, et lauale ei pea veel süldikausikesi asetama. Ja kuna sünnipäev on sattunud ilusti nädalavahetusele, veedan selle hea meelega koos pere ja sõpradega maal.

Kuidas on Eesti riigiga koos sünnipäeva pidada?
Ega selles tegelikult midagi nii erilist olegi. Eks oma sünnipäeval oled rohkem ametis koogikeste tegemise ja külalistega. Aga soe tunne on küll, kui näed kõikjal lippe lehvimas ja tead, et sa ei ole ainus, kellel on pidupäev. See on tõesti hea, et sel päeval on tavaliselt pere kodus, keegi ei pea kuskile kiirustama ja saab rahulikult hommikul torti süüa.

Millises vanuses hakkasid sa aru saama, et 20. august ei olegi ainult sinu sünnipäev, vaid sa pead oma suurt päeva riigiga jagama?
Usun, et sellest sain ma juba päris väiksena aru. Isa ikka naljatas ja teeb seda siiani, et ma kisasin sündides nii palju, et tänu sellele Eesti vabaks saigi. Aga mäletan, et kui sain 11, siis tegin küll lausa plakati “Riik ja Mina 11”. Ilmselt olin siis selle üle väga uhke.

Mis su vanemad sellest tähtsast päevast räägivad?
Vanemad ikka meenutavad, kuidas oli vaja haiglasse sõitma hakata ja isa palus emal veel natuke oodata, et vaatame ära, mis valitsus tuleb, aga eks see oli ikka ka naljaga pooleks öeldud.
Sellest, mis sel ööl riigis toimus, nad väga palju ei muljeta, ikka räägitakse rohkem lugusid lapse sündimisest ja pigem selliseid naljakamaid juhtumeid. Ma ei usu, et neil tegelikult tookord väga aega mõelda oli, mis riigis toimub. Ilmselt ema lootis, et haigla vähemalt töötab ja saaks juba sünnitatud…

Oma arvamuse ütlevad veel MARI MÄNNA, HENRI ALLIK, GERLI MERIVALD, MIHKEL LEMBER ja SIGRID TURJA.

Loe edasi värskest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 105 korda, sh täna 1)