Kahtlus: fekaalireostus pärineb Aia tänava pumplast (11)

Kahtlus: fekaalireostus pärineb Aia tänava pumplast

KAS KURJA JUUR?: Ehkki tõsise reostuse allikana kahtlustatakse muuhulgas ka seda Aia tänava pumplat, Kuressaare Veevärk seda siiski kinnitama ei rutta. Foto: Egon Ligi

Ehkki teada on, et Kuressaare supelranna vee muutis ujumiskõlbmatuks Põduste jõest edasi levinud fekaalireostus, otsitakse endiselt algpõhjust, millest reostus tekkis. Kahtlusevari on langenud muuhulgas ühele Põduste jõeluha läheduses asuvale pumplale, mis suurte vihmadega reovett üle ajavat.

Saarte Hääle toimetusse jõudnud info kohaselt võis reostuse tekitajaks olla just pumpla, mis asub Aia 60 elumaja vastas üle tee, vahetult enne Põduste jõe luhta. Pumpla ümbruse üliviljakas pinnases kasvavate põldmarjapuhmaste sisse tallatud rajakest mööda jõuab väikese kraavini, milles hulbivad väljaheited.

Eile pärastlõunal askeldas pumpla juures kaks
AS-i Kuressaare Veevärk töömeest, kes kinnitasid Saarte Häälele, et reostuse kohta ei ole nemad midagi kuulnud. Veevärgi meeste sõnul tegid nad pumplale parasjagu korralist hooldust.
Kuressaare Veevärgi juhatuse liikme Ain Saaremäeli kinnitusel ei saa pumpla jõe ja supelranna reostamises kuidagi süüdi olla.

“See pumpla ujutas kaks päeva tagasi tunnikese ja minu hinnangul sealt küll ei saa midagi tulla,” sõnas Saaremäel, lisades, et pumplal ongi ametlik ülevool olemas, mis on ka veeloas kirjas. “See on dimensioonitud nii, et ta hakkab tööle hästi suurte sadude ajal,” selgitas veefirma juht.
Tema sõnul on kõnealune pumpla ühtmoodi töötanud kõik need 20 aastat, mis ta seal olnud on, kuid mingit reostusalast kõikumist pole selle aja jooksul esinenud. Ain Saaremäeli sõnul võtsid nad kohe pärast seekordset pumpla ülevoolu ka vajalikud veeproovid, nagu kord ette näeb.

“Nende järgi ma küll ei arva, et see oleks reostuse põhjustanud. See peab olema ikka midagi palju suuremat,” lisas ta. “See ei saa kunagi nii palju üle ajada, et ta säärase reostuse annaks, mis jõkke ja randa jõuaks.”
Kuressaare linnaarst Juri Zabellevitš eile uputava pumpla versiooni ei kinnitanud, kuid ei lükanud ka ümber. “Hetkel on vara midagi rääkida, ei oska midagi öelda,” jäi linnaarst napisõnaliseks.
Zabellevitš möönis, et reostusallikaid võib tõenäoliselt siiski pigem mitu olla. Linnaarsti kinnitusel teavitavad nad avalikkust kohe, kui reostuse tagamaad on selgeks tehtud.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa regiooni juhataja Tõnu Aus ütles, et temagi ei saa väita, nagu oleks reostus tekkinud pumplast.
“Ma ei saa mitte midagi selle kohta kinnitada, kuid tõenäoline see ei ole, sest reostus on ju Suuresillani väljas. Ei ole kuigi tõenäoline, et reostus vastuvoolu levib,” selgitas Aus. Tema sõnul peaks analüüside tulemused jõudma nendeni selle nädala lõpuks.
Reostuse tõttu keelati Kuressaare supelrannas 10. augustil ujumine, seejärel selgus, et tegemist on ulatusliku fekaalireostusega, mis jõudis supelranda Põduste jõest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 49 korda, sh täna 1)