Linnuse vallide restaureerija ei mõista muinsuskaitse kriitikat (5)

Eelmisel kuul pööras muinsuskaitseamet Kuressaare linnuse vallidel restaureerimis- ja konserveerimistöid tegeva firma Rihti Projekt AS tähelepanu sellele, et ettevõte on töödega graafikust kõvasti maas ning bastionidel puudub töömehi juhendav vastutav spetsialist.

Muinsuskaitseamet palus Rihti Projektil koostada seletuskirja, miks on tööd olnud halvasti organiseeritud, ja selgitava graafiku, kus oleks näidatud tööfrondi organiseerimine kuni 2011. aasta lõpuni, sh tehtavad tööd, töömeeste arv konkreetsel töölõigul ja muinsuskaitselist tegevusluba omava vastutava spetsialisti objektil viibimise ajagraafik.

Läinud nädalal saatis ehitusfirma nõutud ajagraafiku viimaks muinsuskaitsele ära. Rihti Projekti projektijuht Kristjan Penu nentis, et kindluse status quo on töövõtjatele teada ning sellest tulenevalt suhtutakse objekti ka suure respektiga. Penu sõnul on arusaamatu, millistest kuupäevadest nad kinni pidanud ei ole, sest lepinguliselt on neil olnud vaid üks tähtaeg ja see on 15. juuli 2015. aastal, kui kogu projekt peab valmis olema.

Kristjan Penu viitas muinsuskaitsele saadetud kirjas muinsuskaitseseadusele ja lisas, et selles mõistes teeb Kuressaare kindluse bastionaalse vööndi restaureerimistöödel järelevalvet Saaremaa muuseumi projektijuht Tõnu Sepp. “Kuivõrd tema allub otse tellijale, siis AS-i Rihti Projekt pädevusse ei kuulu kuidagi järelevalve tegevuse hindamine,” märkis Penu. Samuti on ehitusfirma projektijuhi sõnul neile teada muinsuskaitseseaduse rikkumisest tulenevad sanktsioonid.

Penu sõnul on arusaamatu, millistele rikkumistele muinsuskaitse sanktsioonide eraldi väljatoomisega täpsemalt viitas. Edastatud ajagraafiku kohaselt teeb Rihti Projekt aasta lõpuni töid linnuse edelakurtiinil ja lõunabastionil viieteistkümne töömehega, keda jaotatakse tööpaikadel vastavalt vajadusele ja võimalustele. “Isiklikult viibin objektil igal teisipäeval ja muudel aegadel vastavalt vajadusele,” lisas Penu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 138 korda, sh täna 1)