Venemaa ja Balti riikide piirivalvejuhid kohtusid Kuressaares (VIDEO!)

15.–17. augustil kohtusid Kuressaares Eesti, Läti, Leedu ja Vene Föderatsiooni piirivalvejuhid. Lisaks nõupidamistele allkirjastati uus Eesti ja Venemaa vaheline piirivalvealase koostöö protokoll.

Eile allkirjastatud protokolliga reguleeritakse operatiivinfo vahetamise tasandid eesmärgiga tagada piirivahejuhtumite parem lahendamine. Tegemist oli 1994. aastal allkirjastatud Eesti-Vene piirivalvealase koostöö protokolli uuendamisega tulenevalt mõlema osapoole struktuurimuudatustest.

“Eesti on liitunud Euroopa Liidu ja Schengeni viisaruumiga ning on toimunud mitu uuendust,” sõnas politsei- ja piirivalveameti piirivalveosakonna juht piirivalvekolonel Tõnu Hunt, kelle sõnul pöörati kohtumisel suurt tähelepanu jätkuvale piirivalvealasele koostööle võitluses ebaseadusliku sisserände ja piiriülese kuritegevusega. “Ehk teisisõnu: kuidas kiiresti ja operatiivselt tegutseda.”

Otsese muudatusena näeb Hunt selgust piirivalve koostöös ja riikide omavaheliste sidemete tugevdamises. “Kogu piiriülene kuritegevus algab ühest riigist ja lõppeb teises ja kui vahepealne informatsioon katkeb, siis on pea võimatu selgeks teha, kust see tegevus üldse alguse sai, eriti kui on selgelt tegemist organiseeritud kuritegevusega,” selgitas ta. Lisaks täpsustab ja päevakajastab allkirjastatud protokoll 1994. aasta protokolli ja toob selguse, mida vastavates olukordades teha ja kelle poole pöörduda.

Liiklus üle piiri peab olema sujuv

“Kõige suurem ja kõige olulisem muudatus on see, et pärast lepingu allkirjastamist hakkame operatiivselt toimima,” sõnas politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt. “Oleme üle vaadanud nii positiivseid asju kui ka välja toonud ja arutanud probleemkohti ning kõikide riikide piirivalveorganite juhtidel on ainult üks arusaam: liiklus, mis toimub üle piiri, peab olema sujuv, ja igaüks läheb siit koju teadmisega, et me peame piiril ettetulevaid olukordi paremini lahendama,” lisas Küüt.

Raivo Küüdi sõnul on piirivalve koostöö nii Läti, Leedu kui Venemaaga siiani olnud väga konstruktiivne ning head ja töised suhted tagavad efektiivsema tegevuse piiri valvamisel ja ebaseadusliku tegevuse tõkestamisel. “Koostöö sujuv ja igapäevane toimumine on tõhusaks vahendiks nii Euroopa Liidu välispiiri kui ka meie sisepiiri julgeoleku suurendamisel,” märkis Raivo Küüt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)