Aardeotsijad rüüstasid Kärla vallas iidset matmispaika

Aardeotsijad rüüstasid Kärla vallas iidset matmispaika

HÄVING: Paiküla kivikalme eraldub looduses veidi kõrgema kohana, samblaga kaetud kivivare asub mändide all. Fotol uudistab aardeküttide laastamistööd muinsuskaitseinspektor Mihkel Koppel. Foto: Rita Peirumaa

Saaremaal langes rüüstajate ohvriks järjekordne kivikalme, muistne matmispaik Kärla vallas, vahendas BNS Õhtulehte.

“Paiküla kivikalmesse on kaevatud kaks suurt auku, rikutud on arheoloogilist kultuurkihti,” ütles muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Mihkel Koppel.

Rüüstaja on muistsest matmispaigast otsinud ilmselt mingit aaret, kuid pole püüdnudki oma tegevuse jälgi varjata. Koppeli sõnul on aga tõenäosus mingeid aardeid leida olematu. “Rahapada niisuguses kalmes pole, parimal juhul võib välja tulla luukamm või mõni rinnanõel, kuid seda kutselise arheoloogi teadusliku kaevamise tulemusena,” selgitas Koppel.
Paiküla 50 meetri pikkuse ja 10 meetri laiuse kivikalme rüüstamisest teatas muinsuskaitsjatele kohalik elanik möödunud nädalal. Rüüstamist uurivad muinsuskaitse ja politsei.

See on sel suvel juba teine kalmerüüste Saaremaal, esimene kord rikuti Suurvare kivikalmet Kihelkonna vallas Kehila külas. Mullu septembris rüüstati suurt kivikalmet Mustjala vallas Võhma külas, teo tegija jäi paraku leidmata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)