1941 – Berliini pommitamine

1941 – Berliini pommitamine

VÄLJAPANEK: Berliini pommitamisele pühendatud väljapanek Saaremaa muuseumis. Foto: internet

Sel nädalal möödus 70 aastat Saaremaa lähiajaloo ühest märkimisväärsest sündmusest. Tõsi, praegustes oludes on see üsna unustusehõlma vajunud ja ajalooõpikutes sellest ei räägita. Põhjus on ehk muutunud poliitilistes oludes, pealegi on kõnealune sündmus seotud meid okupeerinud võõrvõimu tegevusega. Siiski on aga ka see killuke meie kodukandi minevikust, mis näitab hästi, kuidas suurvõimud on püüdnud meie väga head geopoliitilist asendit ikka ja jälle oma huvides ära kasutada.

Tegemist oli Natsi-Saksamaa pealinnale suunatud Nõukogude Liidu õhurünnakute seeriaga, mis toimusid 1941. aasta 7. augustist 5. septembrini. Lugejale meeletuletuseks: operatsiooni toimus ajal, mil Saksa armee tungis edukalt peale kogu rindel ja venelased taganesid suisa kaootiliselt. Seega võib vist öelda, et tol ajal omasid need õhurünnakud pigem propagandistlikku tähendust ega mõjutanud kuidagi sõjategevuse üldist käiku.

Eellugu

Juba kuu aega pärast Nõukogude-Saksa sõja algust 22. juunil korraldas Saksa lennuvägi massilise õhurünnaku Moskvale. Tõsi, esimene rünnak ebaõnnestus, küll aga läks korda teine rünnak 24. juulil. Selle käigus heideti linnale 300 tonni fugass- ja süütepomme. Samal ajal teatas Natsi-Saksamaa propagandaminister Joseph Goebbels, et Nõukogude lennuvägi on praktiliselt purustatud. Luftwaffe pealik Hermann Göring lisas: Ükski pomm ei kuku Reichi pealinnale! Neid uhkeldavaid sõnu lausudes oli mees vist juba jõudnud unustada Briti õhujõudude edukad rünnakud Berliinile 1940. aasta sügisel.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 107 korda, sh täna 1)