Ranitsatoetuste vahe on üle saja euro (10)

Ranitsatoetuste vahe on üle saja euro

 

Saare maakonna omavalitsuste poolt tänavu esimesse klassi minevatele lastele makstavad ranitsatoetused erinevad omavalitsuseti kõvasti.

Kui Kuressaare linn, kus vastsete koolijuntsude kooliminemist materiaalselt üldse ei toetata, välja jätta, maksavad kõik vallad kooliteed alustavatele lastele toetust, mis jääb 25,56 ja 160 euro vahele.
Osa valdu (näiteks Muhu ja Mustjala) lisavad toetusele ka meene ning valla- või linnajuhi tervitus käib tarkusepäevaga kaasas igas koolis. Samuti lilleõied.

Vaid Ruhnu vallavalitsuses ei olnud sel nädalal veel selge, millise summaga tänavust ainsat I klassi minejat toetatakse. “Meil ei ole mitu aastat ühtegi last kooli läinud, kuid mingi summaga me kindlasti teda toetame, jõuame seda veel otsustada,” ütles vallavanem Aare Sünter.
Kõige väiksem ühekordne koolitoetus (32 eurot) on Saare maakonnas Torgu vallas ning suurim – 160 eurot – Kärla vallas. Ehkki Laimjala valla koolitoetuse summa on veelgi väiksem kui Torgus ehk 25,56 eurot, makstakse seda sotsiaalnõunik Rohta Lemberi sõnul uue kooliaasta alguse puhul kõigile üldhariduskoolis käivatele lastele.

Kahjuks jääb aga enamikes valdades kooliteed alustavate laste arv alla kümne. “Meil on ju neid lapsi nii vähe, muidugi peame neid toetama,” sõnas Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam. Kihelkonna koolis alustab tänavu kooliteed neli last. Seevastu Pihtla vallas alustab oma kooliteed juba tuttavas majas – tegemist on lasteaed-algkooliga, mis on ühtlasi Saare maakonna ainus algkool – kõik seitse tänavust lasteaialõpetajat.

Sama valla teises, Kaali koolis asub esimeses klassis tarkust omandama vaid kaks last. Valla sotsiaalnõunik Anne Lõhmus ütles, et lisaks ranitsatoetusele, mis on juba ka välja makstud, on valla peredel, kes oma valla koolidesse saadavad vähemalt kaks last, võimalik saada kooliminekutoetust – lapse kohta 35 eurot.
Mis puutub aga Kuressaare linna koolidesse minevate laste meelespidamisse, siis on linnajuhid pressiesindaja Silver Saluri kinnitusel kooliastujaid heal meelel aktustel tervitamas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)