Nahaalsed konteinerisolkijad ajavad prügifirmal harja punaseks (13)

Nahaalsed konteinerisolkijad ajavad prügifirmal harja punaseks

Foto: Egon Ligi

Ida-Saaremaa põhjustab prügivedajatele suurt meelehärmi, sest pakendi- ja paberkonteineritesse visatakse igasugust sodi. Kui olukord lähiajal ei parane, jäetakse sorteerimata prügi edaspidi sinnasamasse.

Augusti algul kirjutas OÜ Prügimees tootmisjuht Urmas Meerits (fotol) Orissaare vallale, et paberi- ja pakendikonteinerite sisu kvaliteet ei kannata mingisugust kriitikat ning viimase tühjendamise ajal olevat ligi veerandi konteineri sisust moodustanud segaolmejäätmed. Kuigi Saarte Hääle toimetuseni jõudis juhtum Orissaare vallast, valitseb sarnane olukord kogu Ida-Saaremaal, kus ettevõte paberi- ja pakendikonteinereid tühjendab.

“Probleem on just paberikonteineritega, mille kaas on avatud, ja inimesed viskavad sinna mõtlematult kõiksugu asju,” kirjeldas Meerits prügivedajate argimuresid. Seda, kas tegu on puhtalt inimeste nahaalsuse, teadmatuse või mõne muu probleemiga, ta öelda ei osanud. Küll aga hakkas Meeritsa sõnul olmeprügi eriti silma just viimasel tühjendamisel, pärast selles piirkonnas toimunud prügivedaja vahetust (jäätmevedu korraldab Ida-Saaremaal nüüd Ragn-Sells AS – toim). “Nendel on harvem tühjendusgraafik ja prügi koguneb rohkem,” selgitas ta.

Orissaare vallavalitsuse ehitus- ja keskkonnanõunik Martin Käärid leidis samuti, et prügifirmade vahetus võis elanikes segadust põhjustada, ent harvema tühjendusgraafiku väitega ta nõus ei olnud. “Ütleme nii, et Prügimees pakkus veel hõredamat graafikut ja tellimise peale, praegu on seevastu kindel graafik,” ütles ta. Käärid andis mõista, et probleem võib olla ka suvitamisajas, mil maapiirkondades on rohkem inimesi.

Kuigi oma kirjas Orissaare vallavalitsusele ähvardas OÜ Prügimees probleemide jätkumisel paberikonteinerite tühjendamise sootuks lõpetada, loodavad nii firma kui vald, et asi selleni ei jõua. “Mina informeerisin valda, et vald omakorda inimesi teavitaks,” ütles Meerits. Martin Kääridi sõnul on elanikke noomitud ja neile südamele pandud, et konteinerisse pandavad pakendid peavad olema puhtad. Rohkemat hetkel teha ei saa, sest oma prügi suvalisse paika sokutajaid tuvastada või neid kuidagi karistada on pea võimatu. “Eks nad niikaua veavad, kuni keegi vahele jääb,” nentis Urmas Meerits.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)