Lugeja kiri: Roosa hotell (7)

Mõni aeg tagasi oli bussijaamas kaks vanemat prouat oma kõhukate kohvritega, kes küsisid, kus asub roosa hotell. Kui ma vastata ei osanud, näitasid nad paberit, kus oli uhkes kirjas: “Grand Rose Spa Hotel”.

Noortele ei mahu pähe, et on inimesi, kes ei oska miinimumtasemelgi inglise keelt, aga noortel ei maksaks nii üleolev olla, suur osa nendest ei oska jälle vene keelt.
Üks kaunis daam Peterburist kaebas: “Kui mul on vaja midagi küsida, pean pöörduma vanemate inimeste poole, noored on nii ülbed, nad ei räägi minuga.”
Asi pole ülbuses, nad lihtsalt ei saa aru ega oska seega ka vastata, aga iga aastaga liigub meil vene turiste aina enam.

Kui kõndida Tallinna vanalinnas, siis on seal peaaegu kõik sildid võõrkeelsed, nii et maakeelsel inimesel polegi sinna asja. Kunagi kirjutas kirjanik Aino Kallas: “Eestimaa on kõigi teiste jaoks, ainult mitte eestlaste jaoks.” Aino Kallase noorpõlves valitsesid siin Balti parunid. Viimasel ajal on avaldatud arvamust, et peame Balti parunitele koguni tänulikud olema, sest oma jõuga poleks me suutnud massiivsele venestamisele vastu seista ja oleks hääbunud olematusse nagu väga paljud väikerahvad Venemaa avarustes. See on küll must huumor, et peaks 700 orja-aasta eest tänulik olema, jällegi üks ajaloo uperpall.

On muidugi väga hea, et noored võõrkeeli oskavad, aga võõraihalusega ei tasuks liiale minna. Minevikus räägiti kadakasakstest ja pajuvenelastest, nüüd ütlevad noored oma printsipiaalsuses “jobuinglane”, kui mõni püüab kangesti rääkida, ise hästi oskamata. See läheb rubriiki “Räägi oma keeles, saad ise ka aru”.
Meil on veel skating road, pizzeria La Perla, OÜ Baltic Wind Energy jne. Ainult et võõrkeeli mitteoskaval inimesel peaks olema õigus vähemalt oma kodumaal asjadest aru saada.

Elmi Epro

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)