Seenelkäik: kolme ja poole tunniga 16 liitrit kukeseeni (3)

Kui kukeseeni on metsas juba piisavalt, siis teisi seeni praegu veel napib. Samas on võimalik turul kalli hinnaga müüdavaid kukeseeni metsast korjata lausa ämbrite kaupa, kui hea seenekoht teada.

Kärla vallas elav Toivo Vaik, kes teisipäeval korjas kolme ja poole tunniga 16 liitrit kukeseeni, ütles, et seeni on metsas piisavalt. “Kukekaid on ikka paksult, võib-olla on Kärla üks hea kant,” arvas Vaik, lisades, et tüdis korjamisest lausa ära, aga kuidas sa tuled metsast välja, kui kõik on kollane…

Viidu kandis elava harrastusmükoloogi Vello Liivi sõnul on olukord selline, et kuigi kukeseened on muidugi juba ammu väljas, siis päris seeneaasta pole veel alanud. “Ei tasu nagu metsa minna praegu muud otsima kui kukeseent,” osutas harrastusmükoloog, lisades, et on muidugi magepilvikuid ja ühtteist veel, aga nendega korvi ei täida. Vello Liiv märkis, et kuigi nüüd on kõvasti vihma tulnud, siis eks seen teab, kas ta tuleb välja või ei tule. “Oletada võib, et kuskil nädala-kahe pärast võib ikka natukene rohkem seeni olla.”

Liivi sõnul ei ole ka kukeseeni praegu väga massiliselt. “Lõuna-Eestis ja mujal sealkandis olevat ikka tublisti rohkem, Saaremaa ei hiilga tänavu aasta eriti just kukeseenega,” rääkis Vello Liiv, lisades, et äkitselt ta eksib, võib-olla kuskil mandripool servas, Muhus näiteks, on rohkem, aga Lääne-Saaremaal väga palju ei ole. “Aga kes ikka teab kukeseenekohti, see päris ilma ei jää,” lausus ta.
Mis juhtub sügisel, seda ei oska Vello Liiv oma sõnul kunagi ette arvata. “Võib juhtuda, et on väga vihmane periood, nagu praegu, ja sellele vaatamata seeni ei tule. See sõltub mingisugusest tsüklist, mis on nii umbmäärane ja inimesele tajumatu, et lihtsalt ei oska öelda. Aga ma loodan, et tuleb,” rääkis Vello Liiv.

Õige seenehooaja tipp, kui on väga palju liike väljas ja seeni ohtralt, on Liivi sõnul septembri teine nädal. Saaremaa muuseumi teadur Sirje Azarov, kes korraldab Kuressaare linnuses igasügist seenenäitust, ütles, et käis kaks nädalat tagasi Lääne-Saaremaal metsas ning tundub, et kukeseeni on, üldiselt on muid seeni aga väga vähe praeguse aja kohta. “Võiks rohkem olla,” märkis ta. Azarov arvas, et kuna vahepeal oli kuiv ja nüüd on hakanud sadama, siis see võib-olla ka mõjub. “Aga kas selle vihma järel tuleb palju seeni, ei tea, saame näha,” lausus ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 846 korda, sh täna 1)