Saarlased läksid naabersaar Gotlandile pagarisellideks

Saarlased läksid naabersaar Gotlandile pagarisellideks

PAGARISELLID TÖÖHOOS: Triin Kivimaa Torgu puhkemajast (vasakul) ja Tiia Alesmaa Saksa külapoest küpsetisi ette valmistamas. Foto: erakogu

Saarte koostöökogu ja Gotlandi maamajandusseltsi juhtprojektina sai teoks nelja saarlasest väikeettevõtja reis Rootsi kuningriiki, omandamaks Fårö saarel Sylvis Döttrar Cafes kogemusi ja teadmisi pagaritööst ning toodete müügist.

“Meie päikseline ja roosidesse uppuv naabersaar on hea näide sellest, kuidas loodus- ja kultuuripärand on ühendatud väljapeetud teeninduskultuuri ja teenustega, muutes saare külastuse turistile meeldejäävaks ning võimaldades saareelanikel tegeleda väikeettevõtlusega,” märkis Saarte koostöökogu nõustaja Sulvi Munk.
Täna on Marju Müüril Koplimäe mahetalust, Tiia Alesmaal Saksa talupoest, Triin Kivimaal Torgu puhkemajast ja Aivo Kanemägil Karja pagariärist Fåröl neljas tööpäev.

Saarlaste pagarisellide töödest-tegemistest saab lugeda blogist aadressil http:// pagaridgotlandil.wordpress.com/ .
“Pole ammu enam pidanud öösel töötama ning oli veidi võõras siduda põll ette ja hakata küpsetama kell 23. Nagu pagaritöökoja inimesed lubasid, et nad küpsetavad võiga ja armastusega, nii oligi. Öösel küpsetavad väga armsad noored Lena ja Tommy ning nende abilised kaksikud noormehed.

Tundub, et neile kõigile meeldib see, mida nad teevad. Võid kasutasime öösel ainuüksi kuklite ja saiakeste peale üle 40 kg (!). Tommy tegi tainad ja meie kolmekesi veeretasime kukleid: täistera-rosina-, rukki – kreeka pähkli ja päevalilleseemnekukleid. Panime kerkima suured saiad: tavalised, puuviljade ja pähklitega. Siis jätkasime magusaga: vanillikuklid, kardemonikringlid, kaneelisaiad, pohla-vanillikreemi keerud, vanillikeerud. Kuus töötundi möödus kiirelt ja tragilt toimetades,” saab blogist lugeda.
Marju Müür küpsetas võõrustajaile külakostiks koduleiba, mille juuretise, kotitäie jahu ja rukkilinnased, ta Saaremaalt kaasa võttis.

Mõne päeva jooksul on meie pagarisellidel õnnestunud tutvuda ka Visby vanalinnaga ja seal peetavate keskajapäevadega. Gotlandil müüsid oma kaupa ka eestlased. Jalgratastel on ettevõtlikud saarlased jõudnud sõita looduskaunitesse paikadesse, imetlemaks Rootsi saare ligitõmbavaid randu.
Saarlastest väikeettevõtjate koolitus kestab Gotlandil kaks nädalat.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 102 korda, sh täna 1)