Viljasaak tuleb väga hea, hinnad maailmaturul langevad

Tänavune maailma viljasaak tõotab tulla hea ning möödunud aastast paremat saaki oodatakse eriti nisupõldudelt. Vilja hind maailmaturul võib seetõttu langeda.

Mullu jäi viljasaak mitmel pool maailmas kehva ilma tõttu kesiseks, viljaeksport maailmaturule vähenes ja teraviljahind tõusis, vahendas Maaleht Online Soome uudisteportaali YLE.
Soome Pellervo majandusuuringute instituudi teadur Kyösti Arovuori ütles, et tänavu on ilm viljakasvatust soosinud. Rahvusvaheliselt tähtis nisu- ja riisisaak paistab tema sõnul korralik tulevat, kuid ka soja ja maisi saagikus on mullusega võrreldes parem.

“Tuleva talve hinnad on tõenäoliselt madalamad kui möödunud aastal,” ütles Arovuori. Lääneriikides, kus süüakse pikalt säilivaid toiduaineid, ei pruugi tarbijahinnad tooraine odavnemisele reageerida. Mujal maailmas on sellel suurem mõju.
Heast viljasaagist hoolimata liigub maailm uute toidukriiside suunas. “Nõudluse kasv on olnud pidevalt tootmise kasvust kiirem. Pika aja peale on tagajärjeks see, et igal aastal ei olegi võimalik nõudlust täita,” selgitas Arovuori.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)