Sajad saarlased rikuvad seadust (20)

Saare maavalitsuse elanikeregistri andmete kohaselt elab maakonnas 66 inimest, kellel puuduvad isikut tõendavad dokumendid ehk siis Eesti kodaniku ID-kaart või pass. Kehtetu passi ja ID-kaardi omanikke on maakonnas 800. Kodanikke, kes ei ole taotlenud ID-kaarti ja kelle isikut tõendav dokument on ainult Eesti pass, elab maakonnas ligi 4000.

Ajaleht Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et kuigi ID-kaart on varsti juba kümme aastat ainus kohustuslik isikut tõendav dokument, rikub enam kui
180 000 inimest seadust ning pole endale seda taotlenud.
“Meie andmete kohaselt on Eesti kodanikke, kellel ei ole ID-kaarti, kokku 180 554,” teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ene Vihtla ajalehele Postimees. Ta lisas, et praegu on Eesti kodanikel kehtivaid ID-kaar-te kokku 955 103. Rahvastikuregistri andmetel elab Eestis 1 149 635 kodanikku.

Vihtla kinnitusel on ID-kaart Eestis kohustuslik isikut tõendav dokument olnud alates 2002. aastast, mil seda välja hakati andma.
Kuigi seaduse kohaselt on ID-kaart alates 15. eluaastast kohustuslik dokument, pole selle mittetaotlemise eest eraldi sanktsioone ette nähtud. Ka ei ole kedagi selle puudumise eest karistatud.
Ainult ID-kaardi omanikke oli Saare maakonnas 6. augusti seisuga 7430 ning inimesi, kellel on olemas nii ID-kaart kui ka pass 20 959. Eesti pass on kehtetu 718-l Saare maakonna elanikul ja kehtetut ID-kaarti omab 82 inimest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)