Lugeja kiri: Venemaale kommunismiohvrite mälestusmärke rajanute kokkutulekust Paldiskis

Aastal 1988, kolm aastat enne Eesti taasiseseisvumist alustasid eestlased, lätlased ja leedulased aktiivset koostööd eesmärgiga püstitada mälestusmärgid hukkunud Eesti, Läti ja Leedu ohvitseridele Lama järve ääres ning kõigile nõukogude okupatsioonirežiimi tõttu süütult kannatanud/hukkunud Eesti, Läti ja Leedu kodanikele Norilskis.

Tänu Baltikumi õigusvastaselt represseeritute organisatsioonide heale vennalikule koostööle, tõhusale ettevalmistusele objektide püstitamiseks, ehituse jaoks eelnevalt välja töötatud ja kooskõlastatud võrkgraafikutele ning nende ladusale toimimisele kõigi ehitusega tegelenud üksuste vahel avati mälestusmärgid tähtaegselt, sealhulgas Norilskis 10. augustil, s.o siis, kui oli jäänud kümme päeva Eesti taasiseseisvumiseni.

1988. aastal kuulus ekspeditsiooni koosseisu 14 eestlast, 1990. aastal 13 ja 1991. aastal 24. nende hulgas oli ka viis endist Norillagi vangi ja üheksa endiste hukkunud vangide last ja lapselast.
Nüüd, 20 aastat hiljem on ekspeditsioonide liikmed avaldanud soovi taas kohtuda, et meenutada möödunut, võib-olla kavandada ka Baltikumi ühisdelegatsiooni sõitu Krasnojarski kraisse, tutvumaks rajatud mälestusmärkide seisukorraga ning vajadusega taastamistöödeks.

Kavandatavast üritusest on osa võtta soovinud enamik ekspeditsioonide liikmeid. Planeeritavale üritusele soovitakse kutsuda ka Läti ja Leedu esindajaid. Avaldatud on soovi arutada kommunismiohvrite memoriaali rajamist Tallinna.
Siberisse kommunismiohvrite mälestusmärke rajanute taaskohtumine Paldiskis on planeeritud 13. augustile. Kokkutuleku korraldaja on ekspeditsiooni “Norilsk-88” vanem Ilmar Laherand. Täpsemat infot saab tel 60 43 252.

Meinhard Pahapill
Ekspeditsiooni “Norilsk-Lama-91” vanem

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 49 korda, sh täna 1)