Kahe päevaga sadas maha pea pool kuunormi

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmetel on viimaste päevade sajud vähemalt Sõrves ja Kuressaares toonud taevast alla kõvasti vett. See on sobiv jätk suhteliselt sajusele juulile.

EMHI ilmavaatlusosakonna juhataja Külli Loodla sõnul mõõdeti Sõrves alates 7. augustist kuni eile kella 9-ni sademeid 25,1 mm, norm on sealkandis 55 mm.
Roomassaares on sadanud 32 mm ning pikaajaliste mõõtmiste tulemused Kuressaares annavad 63-millimeetrise normi. Samas oli Vilsandil praktiliselt kuiv, viimastel päevadel on seal olnud vaid nõrgad sajud.

Juuli oli üks sajusemaid

Möödunud kuul tuli Saare maakonna kolmest mõõtmispaigast kahes vihma lausa topeltnormi jagu.
Sõrves oli sademete summa 101 mm, norm on 57. Viimati oli nii sajurohke 2007. aasta. Vilsandi sama näitaja oli 53 mm normi juures 102 mm. Ka sealkandis oli sama sajune aasta 2007 ja ka 1998, kuid veelgi rohkem sademeid oli 37 aastat tagasi, mil juulis sadas maha 116 millimeetrit.
Seevastu Roomassaares oli sadu tänavu väga tagasihoidlik. Vett tuli taevast vaid 49 mm.

Roomassaare pälvis taas ka Eesti päikeselisima paiga tiitli. Olgugi et päikest paistis tänavu juulis 33 tundi vähem kui mullu, oli juulikuist päikesepaistet siiski 333 tundi. Sõrves oli päikest 327 ja Vilsandil 281 tundi. Ka need paigad jäid normile veidi alla.
Ei saanud juulis ka nuriseda keskmiselt 20 kraadi ringis olnud sooja üle. Kuu keskmised olid kõik kolm-neli kraadi üle normi ning Vilsandil jäi 20,1-kraadilisest absoluutsest rekordist (püsib eelmisest aastast – toim) puudu vaid 0,9 kraadi.

Juulikuusse jäi arvatavasti ka tänavuse aasta üks soojemaid ilmasid, 22. juulil oli maksimaalne temperatuur kõikides mõõtmispaikades sealne juuli tipp. Vilsandil tõusis temperatuur ka üle 30 kraadi, täpsemalt 30,8 kraadini. Möödunud suvel oli ilm siiski 1,3 kraadi soojem. Sõrve tippsoojus oli pluss 26 ja Roomassaares pluss 28,7 kraadi.
Kõige külmem hetk oli selle aasta juulis Roomassaares, kus 14. juulil oli sooja vaid 11,9 kraadi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)