Mis on lasteaednikel keelel ja meelel

Mis on lasteaednikel keelel ja meelel

ELU ON MÕNUS: Tundub, et Helena ja Reedik on elukorraldusega Salme lasteaias täielikult rahul. Pilt on illustreeriv. Foto: Egon Ligi

Poolest augustist algab kõik jälle uuesti. Lasteaiad avavad pärast pikka suvepuhkust taas uksed. Kuressaare linnas läheb tänavu esimest aastat sõime- ja aiarühmadesse 189 pisipõnni-

Saarte Häälele soostus enne lasteaedade taasavamist oma mõtteid ja tähelepanekuid jagama neli staažikat lasteaiaõpetajat. Vestlusringis räägitu ei põhine ühel konkreetsel lasteaial ja viimasel aastal, vaid nende tragide naiste paljude aastate töökogemustel. Et nad kõik käivad veel tööl, siis tahtsid nad “kodurahu” huvides, et nende nimed oleksid teada vaid toimetusele.

Lastega saame ideaalselt hakkama, aga poole meie energiast võtab ära lapsevanemate kasvatamine. Ei saa öelda, et me lapsevanematega üldse läbi ei saa. Vastupidi, enamik lapsevanemaid on täiesti normaalsed ja nendega saab ilusti rääkida. Ja nad mõistavad, mida neile räägitakse. Aga mõnikord tundub, et meid, lasteaiaõpetajaid, ei usaldata. Kui me mingile probleemile tähelepanu osutame, siis mitte kunagi ilmaasjata.

Me räägime, et asi läheks paremaks. Mõned ajavad kohe sõrad vastu, hakkavad vastu vaidlema, ennast ja last õigustama. Näiteks üks juhus: sõimerühmas, kus lapsed veel hästi käia ei oska ja neil on tasakaalu hoidmisega raskusi, oleme teinud märkuse, et laske oma lapsel rohkem käia. Kohe öeldakse: “Me käime küll. Kogu aeg.” Aga hommikul vaatan aknast, emme tuleb, laps jälle süles…
Me ei tee ju märkusi paha pärast. Me tahame, et laps areneks.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)