August Tillo 15. päev vabaduses

August Tillo 15. päev vabaduses

AUGUST TILLO: “Ma olen väga-väga üllatunud, me kõik oleme, sellest, et kui ühte rahvas hoidis ja meie pärast muretses, see on meie jaoks uskumatu.” Foto: Elina Kalm

Kui möödunud reedel August Tilloga, ühega seitsmest Liibanoni rattaretkel vangi võetud mehest, kokku saama läksin, istus autoroolis teleekraanil nähtud kõhetu habemiku asemel rahulik noor mees, ereda valguse pärast kantud päikeseprillidest kerge päevitusrant silme ümber. Oli tema vaba olemise viieteistkümnes päev.

Kui Muhu kalakohviku uksest sisse astume, valitseb siin alles varahommikune rahu. August võtab kohvi. Kohviku peremees Kristjan Prii ise on poes. “Tegelikult on see Kristjani süü, et ma reisile läksin,” muigab August. Mehed olid mõnda aega töökaaslased ning kuna Kristjan oli äsja oma järjekordselt rattaretkelt naasnud, puhus see Augusti reisimõtte suurema leegiga põlema. Säärasel matkal ta varem käinud ei olnud, ometi pole rattasõit mehele võõras teema. “Treeninglaagrites käisin rattaga, igal kevadel kaks nädalat, ja sealt siis see mõte tuli, et oleks hästi tore porisest Eestist ära minna rattaga sõitma. Paariks nädalaks. Aga et ei oleks nii sportlik sõit ja näeks maailma rohkem, siis teeks päris matka. Mõte oli muidugi juba varem, päris mitu aastat.”

Seltskonna kokku saamine läks lihtsalt ja kiirelt, sest idee meeldis kõigile, ette valmistada aitasid peamiselt hea tahe ja mõistus peas. “Kristjani põhimõte on, et viis kilo asju on vaja, sellega saab hakkama. Mis puudutab koha ajalugu ja marsruudivalikut – kus midagi on toimunud, kuhu tasub minna ja kuhu ei tasu –, siis sellega tegeles Jaan [Jagomägi], mingi nimekirja, mida keegi kaasa võtab, panin mina kokku. Mõte oli Beirutist alustada ja Beirutis lõpetada, nii jätsimegi osa asju sinna hotelli. Asjad saime pärast ilusti kätte.” (Ehkki rattad koos varustusega, mis tee äärde jäid, on veel kätte saamata.) Planeeritud kahest nädalast sõideti ära pool.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 217 korda, sh täna 1)