Saaremaa Kapp mängiti välja 47. korda

47. Saaremaa Kapa kabeturniiri avamisel mälestati leinaseisakuga hiljuti lahkunud Ülo Tanibergi, kes 22 korda sel võistlusel peakohtunikuna õigust mõistis.

Seekordne Kapp kujunes tugevakoosseisuliseks, seda nii meeste kui ka naiste osas. Seitsme osavõtjaga naiste turniiril osalesid rahvusvaheline meister, 2009. a maailmameistrivõistluste kuues naine Nadežda Tšiževskaja Ukrainast Donetskist, kaks rahvusvahelise kabeföderatsiooni meistrit Regina Pironen ja Antra Valnere Riiast ning meister Zoja Uvatšan, rahvuselt tšuktš, kes elab Riias.

Naised mängisid kaks ringi ning esimese järel juhtiski Tšiževskaja 4,5 punktiga, edestades poole punktiga Pironeni ja Valneret. See kolmik viigistas kõik omavahelised partiid ning nii kujunes määravaks, kes suudab rohkem võita nõrgemaid. Teises ringis oli eriti edukas Pironen, kes alistas kõik ülejäänud, kogus 9 punkti ning võitiski üheksandat (!) korda Saaremaa Kapa naiste turniiri. See on ka uus rekord, meestest on Rudolfs Tomass kaheksakordne võitja.

Võrdselt 8,5 punkti kogusid Tšiževskaja ja Valnere, koefitsient reastaski nad selles järjekorras.
Meeste turniiri alustas 18 kabetajat, kuid viiendas voorus juhtus intsident, mis kahetsusväärselt mõjutas kogu turniiri kulgu. Partiis Riia meistri Vladimir Daniloviga pakkus Rein Kirst võrdses lõppmängus viiki, mida vastane aga vastu ei võtnud. Kirst valis seejärel vale mänguplaani, mis viis kaotusele. Pärast selle partii lõppu lahkus Kirst turniirisaalist ega ilmunud reedeõhtusele viimasele, kuuendale voorule. Ning rohkem teda sel võistlusel enam ei nähtudki. Kohtunik oli sunnitud Kirstu diskvalifitseerima ning tema mängitud partiide tulemused tühistama, kuna mängitud oli alla poole voorudest.

Rein Kirstul on Saaremaa kabeelus, sealhulgas ka sellesama võistluse korraldamises olulisi teeneid, aga see demarš võinuks küll olemata olla. “Poleks uskunud, et Eestis, ammugi veel Saaremaal, on midagi taolist võimalik,” oli lätlastest osavõtjate kommentaar.
Aga turniir mõistagi jätkus. Pärast pühapäevast esimest, üldjärjestuses 13. vooru näitas tabeliseis Talivaldis Rumitise (Bauska/Iecava) ühepunktilist edu konkurentide ees. Kuid järgmises voorus kaotas ta tähtsa partii professor Juri Lebedevile Peterburi võistkonnast ning konkurendid jõudsid järele. Võrdselt 9 punkti oli Rumitisel, Danilovil, individuaalselt mänginud Arvo Ristil ja Zigmars Rumbenieksil (Bauska/Iecava), kuid viimasel üks partii rohkem mängitud.

15. ja 16. voorus sai tähtsad võidud Danilov. Kuna konkurendid piirdusid viikidega, oli tal enne viimast vooru punktine edumaa. Viimases voorus tegi Danilov kiirviigi ning osutuski 11,5 punktiga konkurentidele püüdmatuks. Võitudega viimases voorus jõudsid auhinnakohtadele ka 11 punkti kogunud Rist ja Rumbenieks, koefitsiendiparemus andis teise koha Ristile.

Meie kahest võistlema jäänud mehest oli Jaan Truu 8 punktiga kümnes ja Ivar Truu 4 punktiga 16. Viimatinimetatule oli see esimene kord nii tugeval turniiril mängida ning esimese päeva nulliderodu järel paranesid tema tulemused jõudsalt, ka viimast kohta õnnestus vältida.
Meeste turniiri võitja Vladimir Danilov mängis Saaremaal juba üheksandat korda, olles osalenud kõikidel turniiridel alates 2003. aastast. Auhinnalisi kohti on tal ennegi, aga nüüd tuli esimene täistabamus.

Huvitav oli, et meie turniiri leidsid taas üles mitmed “kadunud pojad”. Enne seekordset turniiri mängis Vello Tomingas viimati meil 1984. a ja Hans Pukk 1988. aastal. Seekord kuulusid mõlemad Sauga võistkonda. Päris pikk vahe tuli sisse ka kahekordsel meeste turniiri võitjal Zigmars Rumbenieksil, kes viimati osales 2004. aastal.

Jaan Truu

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)