Ohtu tekitavad herilased tuleb inimestel ise hävitada (3)

Keskkonnaameti spetsialistide sõnul ei ole Eestis herilased kaitse all ning seega tuleb igal kodanikul häirivad ning ohtu tekitavad putukad ise hävitada.

“Seega on kodanikul, kes leiab näiteks oma koduhoonest herilasepesa, õigus see hävitada, kui herilased kujutavad ohtu kodaniku tervisele,” ütles Saarte Häälele keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Marju Erit, lisades, et seda peab tegema inimene ise. Eriti sõnul on olemas ka kahjuritetõrjega, sh putukatetõrjega tegelevad firmad, kelle käest võib kodanik töö tellida.

“Isiklikust kogemusest võin öelda, et kaubandusvõrgus müüakse spetsiaalseid herilasemürke, mis halvavad herilaste närvisüsteemi ja on seega efektiivsed ega põhjusta putuka piinlemist,” märkis Erit, kelle sõnul on putukad hämariku ajal vähem liikvel ja pesa hävitamine ohutum.

Tuginedes looduskaitseseadusele võib loomaliigi isendit, kes ei kuulu kaitsealuse liigi ega jahiulukite hulka ja kes põhjustab varalist kahju või tervisekahju, nagu närilised, putukad, teod ja lestad, surmata vara või tervise kaitseks. “Eestis ei ole ükski herilaseliik looduskaitse all,” kinnitas Erit.

Reedese Saarte Hääle veergudel oli kajastatud juhtum, kus keegi ei tulnud appi kodanikule, kes avastas herilasepesa. Spetsialistide hinnangul on ohtlikkusse kohta tehtud herilasepesa teisaldamine või hävitamine omaniku ülesanne.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 722 korda, sh täna 1)